Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kako je globalno zatopljenje spasilo Beaujolais

Prije dvadesetak godina najpopularniji beaujolais na svijetu, onaj Georgesa Dobeoufa, redovito je izlazio na tržište s 12 posto alkohola. Bilo je to vrijeme kad je cijeli vinski svijet ozbiljno shvaćao beaujolais i kad su se trećeg četvrtka u jedanaestom mjesecu održavale brojne promocije mladog vina: novi se beaujolais, podsjetimo mlađe čitatelje, pušta na tržište trećeg četvrtka u studenom.

Sredinom devedesetih ili početkom dvijetisućitih nikoga nije bilo briga što mladi beaujolais, bilo da nozi oznaku nouveau ili villages, zapravo ništa ne valja. Vino je fino mirisalo po voćnim žvakaćim gumama (što je posljedica karboničke maceracije gamaya) te je imalo lijepu, blagdansku, iskričavu granitnu boju.

Danas više nikoga na ozbiljnijoj vinskoj sceni i u restoranskoj industriji nije briga za mladi  beaujolais. Cru Beaujolais – riječ je o sasvim drugoj kategoriji vina – postao je, pak, jedan od sommelierskih miljenika, dok je mladi beaujolais prepušten kupcima koji nisu baš veliki vinski fanovi.

Ali, tih je kupaca i dalje dovoljno da bi masovno kupovali vino koje dolazi na tržište desetak ili manje tjedana poslije berbe. A mladi je beaujolais danas neusporedivo bolji nego prije četvrt stoljeća, o čemu zorno svjedoči nova berba Chateau des Maladrets, vinarije čija nova vina uvozi zagrebački Vivat.

Za razliku od starih Dobeoufa, Maladrets Villages ima čak 13,5 posto alkohola. Ne vjerujemo da je to poljedica jače šaptalizacije.

Mladi je beaujolais, zahvaljujući globalnom zatopljenju koje  donosi zrelije grožđe, i na vrlo visokim prinosima postao sasvim korektno vino, koje je uspjelo zadržati  svoj veseli, božićni značaj.

Maladrets miriše po voćnim kaugumama, kao i svaki mladi beaujolais, ali ima srednje tijelo, stanovitu gustoću, vrlo lijepe kiseline, finiš dulji od svih tipičnih starinskih Beaujolaisa zajedno , pa čak i nešto tanina.

Maladrets ima i teksturu , i strukturu i okus, što ga čini respektabilnim mladim vinom, koje se dobro pije samo, kao i uz snackove, pečene kestene, mlađe sireve, sarmu, sekeli gulaš, pečenice s kiselim zeljem i restanim krumpirom ili bazične burgere.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.