Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ISTRAŽIVANJE Više od 40 posto hrvatskih ugostitelja planira zatvoriti lokale u idućih šest mjeseci

korona-maske-kafici

Novo istraživanje koje su među hrvatskim ugostiteljima proveli Heineken Hrvatska i agencija IPSOS, potvrdilo je da je pandemija korona krize izazvala dramatičnu krizu u toj industriji. Ugostitelji su izrazito pesmistični. Lockdown je poharao radna mjesta u ugostiteljstvu, petina vlasnika morala je otpuštati većinu zaposlenih.

Gostiju je manje, manje troše i zbog pandemije mijenjaju navike, mjere su na znazi, što znači da vlasnici restorana, barova, kafića i klubova moraju dodatno investirati u prilagodbu bez ikakve garancije da će preživjeti krizu. Istraživanje je provedeno u listopadu, na slučajnom uzorku članova Nacionalne udruge ugostitelja Hrvatske. Pitanja u istraživanju odnosila su se na poslovanje u novim uvjetima izazvanima pandemijom. Pogledajmo brojke

Pesimizam

  • 63% ispitanih ugostitelja izrazito je pesimistično prema trenutno situaciji
  • 54% oporavak ugostiteljstva očekuje tek za nekoliko godina i
  • 25% očekuje daljnju eskalaciju pandemije i novi lockdown 
  • 17 % ugostitelja u idućih šest mjeseci planira zatvoriti lokale
  • 24% ugostitelja planira privremeno zatvoriti u hladnoj sezoni, tijekom jeseni i zime 

Sigurnost

  • 60 % ugostitelja planira gostima i zaposlenicima osigurati dodatna zaštitna sredstva
  • 59% ugostitelja u lokalima će podsjećati na mjere i odgovorno ponašanje
  • 45% ugostitelja dodatno će educirati zaposlenike
  • 33% uložit će u grijanje terasa kako bi gosti mogli i tijekom hladnijih mjeseci boraviti vani

Radna mjesta

  • 20% ugostitelja moralo je otpustiti veći dio radne snage 
  • 42% vlasnika lokala uspjelo je zadržati isti broj radnika
  •  2% ugostitelja uspjelo je zaposliti nove ljude 

Nove navike gostiju

  • 82 % lokala ima manje gostiju
  • 77 % vlasnika lokala kaže da im gosti sada radije sjede na terasama
  • 59% lokala prijavljuje da se gosti kraće zadržavaju u njima
  • 34% ugostitelja primjećuje da u njihove lokale dolazi više mlađih gostiju 
  • 52% lokala primjećuje veći oprez gostiju
  • 56 % lokala prijavljuje da gosti manje čitaju novine i časopise na stolovima
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.