Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Francuzi uvode vinske škole za osmogodišnjake. Ideja je genijalna i prilično potrebna Hrvatskoj

djeca-vinograd

Wine Spectator izvještava kako je Florid Lemstra, vlasnik vinarije Chateau Canet u Languedoc Rousillonu pokrenuo vinske tečajeve za osnovnoškolce. Vinogradi i vinarija služe kao velika, autentična učionica-igraonica a u nastavi sudjeluju čak i osmogodišnjaci.

Gospodin Lemstra priznaje kako je dio predavanja koji se odnosi na alkohol pomalo apstraktan, ali misli da je važno da se klincima već u tako ranoj dobi demistificiraju proizvodnja i potrošnja vina. Veličanstveni bordoški muzej La Cite du Vin također organizira tečajeve i posebne programe namijenjene djeci. 

Klinci na ovim tečajevima naravno ne piju vino. Ali uče povijest vina, važne činjenice o proizvodnji vina i vježbaju prepoznavanje osnovnih aroma i okusa vina. Ova je francuska inovacija genijalna zbog dva razloga. Prvo, ona odgaja i regrutira nove potrošače vina, što je iznimno važno za dugoročnu održivost vinske industrije.

Drugo, iz društvenih je razloga posebno je značajno da se djeca što ranije upoznaju sa svijetom dobrih vina. Jer, klinci  koji na vrijeme usvoje znanja o vinu, vjerojatno se u tinejdžerskim godinama neće alkoholizirati jeftinom votkom, rakijom i ginom. Dječje škole nogle bi se pokazati kao efikasan model alkoholne socijalizacije mladih ljudi.

Jer, ne treba imati nikakvij iluzija: svaki se stariji tinejdžer gotovo nužno susreće s alkohololom. I društveno i zdravstveno je važno da ti prvi susreti ne proteknu u znaku opijanja groznim žestokim pićima, nego učenjem o kvaliteti i kulturi pića.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.