Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Grunteku za 199 kuna mjesečno možete unajmiti eko vrt, virtualno ga uzgojiti a uživati u stvarnoj hrani

gruntek

Sjećamo se ne tako davnih dana kad se nismo mogli odlijepiti od Farmvillea, Zyngine igrice u kojoj smo opsesivno obrađivali virtualne vrtove. Nešto slično, samo puno bolje, sada nudi startup Gruntek. Kod ove ekipe u Čazmi možete iznajmiti mali organski vrt, osam gredica, zasaditi u njega što želite, pratiti kako napreduje i kad dođe vrijeme berbe uživati u svom povrću, sve preko interneta.

Sistem je jednostavan. Korisnik iznajmi i plati vrt preko interneta, radnicima (koji sami sebe zovu gruntovčani da sve bude kao u igrici a inače ih vodi Vjekoslav Budanec, predsjednik Zajednica udruga hrvatskih povrćara) kaže što želi da zasade, oni nastavi brinuti za vrt i korisnika stalno izvještavaju o tome koji su radovi na redu, što se događa u vrtu i kako napreduje povrće. Kad dođe vrijeme berbe, povrće mogu korisniku dostaviti kući ili on sam u dogovoreni dan može doći pobrati što je virtualno uzgojio. Svaki vrt u osam mjeseci sezone može dati oko 140 kilograma povrća.

Direktor Grunteka Tino Prošenik ovaj sistem zove Big Brother Agronomijom, zato što se gruntovčani za korisnike snimaju apsolutno svaki detalj i dokumentiraju svaki pripravak i zahvat u vrtu. Sve se prenosi u realnom vremenu preko aplikacije, a plan je na 22 hektara zasaditi 2000 do 2500 vrtova. Nije riječ o jednoj njivi za tisuće korisnika, nego je svaki vrt posebno ograđen i na njemu piše ime korisnika. I sve to za nevjerojatno prijateljsku cijenu od 199 kuna mjesečno.

Vrtovi će biti otvoreni za korisnike, koji neće samo moći brati svoje povrće, nego će na zemlji moći organizirati i piknike i roštilje za društvo i ako žele odmah jesti ono što su ubrali. Teško je zamisliti lakši način za imati vlastiti vrt u gradu. Zakup vrtova počinje u ponedjeljak 16. studenog. Zašto ovoga božića nekome ne biste poklonili organski vrt?

Vrtovi se iznajmljuju od 16. studenog na Gruntekovoj web stranici

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.