Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Američki chefovi rušili su Trumpa od prvoga dana. I oni su zaslužni za današnju pobjedu dobra i razuma

jose-andres-kuhinja

Prije mjesec i pol dana više od 150 američkih chefova i restoratera potpisalo je pismo potpore Joeu Bidenu, novom predsjedniku Sjedinjenih Država. U tom su javnom istupu mnogi važni protagonisti američke restoranske industrije žestoko napali Donalda Trumpa, zato što je tijekom epidemijske krize potpuno zanemario interese neovisnih restorana; većina državnih potpora otišla je korporacijama vlasnicama fast food lanaca, koje su zauzvrat podržale Trumpovu ovogodišnju kampanju.

No, veliki američki chefovi suprotstavljali su se najgorem američkom predsjedniku doslovno od prvog dana njegova mandata. Čim je Trump izabran, Jose Andres i Geoffrey Zakarian otkazali su ugovore za najam lokala u jednom od Trumpovih hotela, zbog rasizma u Trumpovim istupima u kampanji 2016. i u prvim tjednima poslije izbora. Anthony Bourdain bio je još izravniji, pa je u intervjuu za Eater početkom 2017. Trumpa dosta otvoreno povezao s fašizmom. Mnogi drugi renomirani chefovi, poput kod nas dosta poznatog Toma Collichia, otkazali su ili odbili suradnju s Trumpovih tvrtkama, a pojedini su restorateri čak izbacivali Trumpove bliske suradnike iz svojih lokala.

Zapad nikad nije vidio takvi vrstu pobune protiv vlasti; načelno, smatra se da restorateri i kuhari moraju biti politički neutralni da ne bi antagonizirali nijednu skupini gostiju. Međutim, Donald Trump svojim je izjavama i postupcima toliko duboko izvrijeđao crnačku i meksičku zajednicu da restoranska industrija, koja je nužno multirasna, to nije mogla tolerirati. Stoga je logično da su utjecajni bijeli chefovi u ime solidarnosti sa svojim obojenim kolegama i suradnicima pokrenuli veliku restoransku pobunu protiv Donalda Trumpa.

Epidemijska kriza, koja je fizički uništila oko 20 posto američke restoranske industrije, samo je zaoštrila odnos kuhara i restoratera prema Donaldu Trumpu. Donald Trump bio je, ponovimo, najgori američki predsjednik svih vremena. Trump je lažac, dokazani rasist, nasilnik, prevarant i ignorant koji je, među ostalim, dopustio da Sjedinjene Države, jedna od najrazvijenijih zemalja na svijetu, postanu nacija najteže pogođena koronom. Sedmi studeni 2020. dobar je dan za cijeli svijet, jer rezultat na američkim predsjedničkim izborima neizbježno utječe na cijeli svijet. A porazu Donalda Trumpa pridonijela je, srećom, i američka restoranska industrija, što one chefove i restoratere koji su se suprotstavljali Trumpu, može činiti jako ponosnim.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.