Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sedmorica Master Sommeliera suspendirana zbog seksualnog zlostavljanja kandidatkinja

court-skandal-zrtve

Veliki skandal u Court of Master Sommeliers, najuglednijoj svjetskoj instituciji za certificiranje sommeliera, okončan je suspenzijom osmorice Master Sommeliera.

Podsjetimo, New York Times je prošlog tjedna objavio članak u kojemu je razotkrio dugogodišnje sustavno seksualno zlostavljanje kandidatkinja za Master Sommelierke, najvišu titulu u profesiji koja se dobiva na temelju višegodišnjih priprema i strogih ispita.

New York Times otkriva skandalozne slučajeve seksualnog zlostavljanja kandidatkinja za Master Sommeliere

Prema iskazima žena koje su iznijele svoja iskustva, neki mentori i suci na ispitima, među njima i suosnivač američke podružnice organizacije Fred Dame, zloupotrebljavali su poziciju moći za manipulaciju kandidatkinja i iznudu seksualnih odnosa. Master Sommeliera ima vrlo malo. Ta titula donosi visoki status i unosne poslovne prilike. Nekoliko žena za New York Times je izjavilo da su ih mentori i suci silovali, dok su neke zbog maltretiranja trajno odustalo od polaganja ispita.

Suspenzija Freda Damea i još šestorice master sommeliera znači da oni više neće moći sudjelovati i u jednoj aktivnosti Court of Master Sommeliera ali nisu izbačeni iz organizacije, za konačnu odluku žele pričekati rezultate istrage u Kaliforniji. Jedan od glavnih edukatora u courtu Geoff Kruth, također optužen za manipulaciju i seksualno zlostavljanje, dao je ostavku na svoje funkcije.

Matthew Citriglia, kojega je bivša kandidatkinja optužila da ju je izbacio s priprema za ispite kad je odbila njegove neprimjerene prijedloge, također je suspendiran.  Court of Master Sommelier javno se ispričao zbog ovih slučajeva, tvrdeći da “shvaća da je iznevjerio svoje članove, industriju i, najvažnije, žene koje su hrabro podijelile svoje priče” i obećao da će “istragu voditi vanjska, neovisna firma koja će temeljito provjeriti sve navode.” 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.