Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Radovićev Dingač President s 16,5 posto alkohola spada među sasvim ekscentrična vinska iznenađenja godine

radovic-dingac-president

Ivica Radović veteran je pelješke vinske scene. Gospodin Radović bio je, među ostalim, upravitelj Poljoprivredne zadruge, da bi prije više od dvadeset godina osnovao svoju vinariju. Prije nekoliko tjedana dobili smo na probu niz Radovićevih recentnih vina. Dingač iz 2016. koji košta oko 150 kuna, ugodan je, čist, pun makije i tamnog voća i spada među bolja vina s najčuvenijeg hrvatskog vinogradarskog položaja.

Radovićev je Postup ostavio nešto lošiji dojam jer je staromodno džemast. Međutim, Radovićev Dingač President iz 2018. godine, koji košta oko 290 kuna, pravi je razlog pisanja ovog teksta. Dingač President ima punih 16,5 posto alkohola, pa bi konzervativni promatrač pomislio kako je riječ o još jednom prenapuhanom i kičastom južnodalmatinskom vinu koje potrošače želi privući ekstremnim ispadima snage i koncentracije.

Srećom, u slučaju Radovićeva Presidenta, ova inače čvrsto utemeljena pretpostavka ne može biti dalje od istine. U Presidentu iz 2018. alkohol se na okusu gotovo ni ne osjeti. Vino je glatko, puno vrlo zrelih tanina, ne posjeduje pretjerano nabildane voćne arome, nego umjesto očekivanih pečenih šljiva na nosu dominiraju herbalne nijanse, s jasnim elementima lovora i ružmarina.

President je gotovo elegantan, a najnevjerojatnije je njegovo svojstvo da se već sada može piti. Načelno, moćna vina s Pelješca ne diramo prije njihove osme ili devete godine. Utoliko smo još više zbunjeni činjenicom da je ovo vino poslije samo dvije godine veoma užitno. Radovićev Dingač President spada među veća i ekscentričnija vinska iznenađenja 2020.

aqua-panna-sidebar
naslovnica-vinski-izvjestaj.2019
Naslovnica-ulje-2019-2020

aviation-gin

Radovićev Dingač President s 16,5 posto alkohola spada među sasvim ekscentrična vinska iznenađenja godine

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min