Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bearly Strong, novo tamno zimsko pivo Zmajske pivovare, podsjeća na plemeniti beton

Ovaj naslov nije psihodeličan, niti se radi o spoju dva naslova koji su greškom završili u jednoj rečenici. Riječ beton u naslovu odnosi se , naime, na omiljeno piće  jedne prastare generacije maturanata  iz Kulture, danas Sedme gimnazije u Križanićevoj ulici.  

Kad nam se nije dalo ostajati na zadnjim satovima, nas nekoliko, među ostalima jedan danas dosta utjecajni bankar pa bivši direktor HRT-a, pa uspješni književni izdavač, s još uspješnijim karijerom u tinejdžerskim medijima: nas nekoliko odlazili bismo markirati u Kulušić, kultni zagrebački klub koji ne radi već desetljećima, a koji je preko dana funkcionirao kao kafić. I ondje smo se betonirali. Beton se dobivao ulijevanjem jeftinog whiskyja, vjerojatno crvenog Johnnie Walkera, u jeftino pivo.

Zbroj lošeg piva i lošeg whiskya bio je nešto ukusniji, a svakako puno ubitačniji od svojih sastavnica, što nam je u onim godinama bilo dosta važno. Kad smo danas probali Bearly Strong, novo sezonsko pivo Zmajske pivovare, ono nas je zaista snažno i žestoko podsjetilo na beton, ali u plemenitoj, luksuznoj varijanti.

Riječ je, naime, o tamnom aleu s deset posto alkohola (9,9 da budemo precizni) koje miriše i ima okus po whiskeyu. Što nije neobično, budući da je Medvjeđe Zmajsko odležavalo u bačvama u kojima je prije dozrijevao bourbon, koje pivu daju zaista vrlo specifičnu aromu.

Zmajska pivovara bourbonskim je bačvama već bila školovala  briljantni RIS, no kod RIS-a se whiskey nije osjećao baš toliko intenzivno. Bearly Strong veliko je, gusto, moćno, ultrabogato pivo, koje će nam uljepšati zimu. Riječ je, nadalje, o jednom od onih gastronomskih piva, koja mogu imati dvostruku namjenu.

S jedne strane tu su steakovi, janjetina, jela poput pašticade ili carbonnade (koja se ionako kuha u pivu). S druge strane, tu su crna čokolada ili dobri kolači od kestena.

Barely Strong pije se, naravno, vrlo polako u malim gutljajima. Jedna bočica Barely Stronga alkoholnim je sadržajem gotovo ekvivalentna pola buteljke vina srednjeg tijela. A vina, srećom, ne eksamo.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.