Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Probali smo novi Lagunin Castello, nasljednika Decanterova ovogodišnjeg šampiona

Castello je, sasvim nedvojbeno, najuspješniji hrvatski klasični cuvee međunarodnih sorti. Ova mješavina merlota, cabernet sauvignona i syraha osvojila je zlatnu Decanterovu medalju za berbu 2012. i taj je uspjeh ponovila s berbom 2016. Budući da svijetu, uz milijarde litara francuskih, kalifornijskih, australskih i toskanskih vina od merlota, caberneta i syraha , sasvim sigurno ne treba još jedna takva kupaža, Castellov je internacionalni uspjeh bitno značajniji.

Ovih smo dana kušali novi Castello iz 2017.godine. Radi se o intenzivnijem vinu od većine njegovih prethodnika, o čemu svjedoči i 14 posto alkohola. Novi je Castello na nosu prepun borovnica, kupina, cassisa i onog uobičajenog mirisa kože koji nastaje kad merlot i cabernet borave u hrastovim bačvama. Zasad se ne osjeti syrahov papar, ali se itekako osjete herbalno-začinske arome.

Međutim, njegove glavne komparativne prednosti svakako su balans i elegancija. Castello je savršeno gladak, umjereno pun veoma zrelih tanina, očaravajuće sočan, dubok i ozbiljan, s laganim tragovima malolaktičke fermentacije na aftertasteu koji će nestati u idućih dvanaest mjeseci. Castello iz 2017. novi je veliki uspjeh glavnog Lagunina enologa Milana Budinskog. Spremni smo se kladiti da će Castello iz 2017. dobiti najmanje srebrnu, a vrlo vjerojatno novu zlatnu Decanterovu medalju.

Ovdje treba obratiti pozornost na Castellovu cijenu, koja se kreće između 78 i 98 kuna. Drugi hrvatski francuski cuveei koštaju i dvostruko pa i trostruko više, a nikad nisu dobili relevantnu međunarodnu zlatnu medalju.

aqua-panna-sidebar
naslovnica-vinski-izvjestaj.2019
Naslovnica-ulje-2019-2020

aviation-gin

Probali smo novi Lagunin Castello, nasljednika Decanterova ovogodišnjeg šampiona

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min