Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Njemačka proizvodi neke od najboljih crnih pinota izvan Burgundije. Heitlingerov Konigsbecher iz 2012. izvrstan je primjer

heitlinger

Prošlog smo ponedjeljka u jedan od vodećih zagrebačkih restorana donijeli buteljku njemačkog pinot noira iz 2012. godine. Zaprepastilo nas je koliko je još svjež i mlad, pa smo sommeliera zamolili da proba i procijeni godište vina. Čovjek je rekao da se vjerojatno radi o 2016. Radilo se, međutim, o berbi 2012.

Heilingerov pinot noir Kongisbecher spada među veća iznenađenja godine kad je riječ o crnim pinotima koji nisu pretjerano skupi. Heitlinger je veća organski certificirana vinarija iz Badena, koja od 2014. godine radi po biodinamičkim protokolim i proizvodi oko 600 tisuća buteljki godišnje. Baden je najjužnija njemačka vinska regija, svjetski poznata po crnom pinotu.

Njemačka zahvaljujući Badenu preuzima možda najuglednije mjesto u europskoj proizvodnji pinot noira, odmah poslije Francuske. Njemačka više nije samo zemlja rizlinga, nego je unatrag petnaestak godina postala zemlja plemenitih crnih vina. Konigsbecher je poseban položaj s oznakom GG, grosses gewachs, koja je, vrlo uvjetno, njemački ekvivalent francuskoj oznaci grand cru (koja, pak, ni svugdje u Francuskoj nije ista; grand cru u Burgundiji ima puno veću težinu nego grand cru u Alsaceu).

Heitlinger godišnje puni oko deset tisuća boca pinot noira Konigsbecher, koje začepljuje navojnim čepom. Buteljka na koju smo naišli prošli ponedjeljak fascinirala nas je svježinom; to vino ne priznaje godine. Ono ima blijedo rubinsku boju pinota lakšeg tijela, bez ikakvih smeđih tragova, tonu ugodnih kiselina, fantastične voćno-herbalne arome i okuse s naglaskom na trešnje i maline zaokružene ponešto dima (premda nije bilo u novom barriqueu) mineralni aftertaste i onu divnu svilenkastu teksturu karakterističnu za jako dobre pinote.

No, najvažnija je njegova životna energija; Konigsbecher je, kako Marjan Simčič voli reći, opako vibrantan. Vidi se da je to vino naprosto živo. Heitlingerov Konigsbecher iznenađuje ne samo kvalitetom već i cijenom. Na policama Vivatovih vinoteka košta 230 kuna. Na internetu Konigsbecher iz 2012. najčešće košta nešto više.

Konigsbecher se izvrsno pije uz odreske lososa i tune, dimljeni losos, pekinšku patku, pačji pršut, teleće kotlete, il kao optimalno crno vino uz sushi s tunom i jeguljom. I na kraju, budući da smo gotovo sigurni kako većina čitatelja nema povjerenja u njemačka crna vina, pozvat ćemo se na argument autoriteta.

Velika Jancis Robinson svojedobno je Konigsbecher iz 2009. uvrstila među deset najboljih svjetskih crnih pinota izvan Burgundije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.