Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KAKO OSVOJITI DECANTEROVU PLATINASTU MEDALJU Primjer Franca Cattunara

cattunar-g

Prije točno godinu dana prvi smo put iz velike bačve od akacije probali malvaziju Nono iz berbe 2015. Ocijenili smo je s 93 do 94 boda, uz primjedbu da je riječ o jednoj od najboljih hrvatskih malvazija uopće. Decanterov žiri ocijenio je, međutim, Nono iz 2015. s čak 97 bodova pa je prestižno vino Franca Cattunara osvojilo platinastu medalju na ovogodišnjim Decanterovim svjetskim nagradama, skupa s Kozlovićevom Selekcijom i kutjevačkom De Gotho graševinom.

Ovog vikenda, točno godinu dana pošto smo prvi put kušali Nono, ponovo smo posjetili Cattunarov podrum u Novoj Vasi kraj Brtonigle. U prvoj bačvi od akacije desno od stepenica koje vode u gornji dio podruma, danas dozrijeva jedna druga malvazija, manjeg tijela i gustoće od Nona, koja sada jako miriše na pancetu; Franco Cattunar to će zadimljeno vino koristiti kao svojevrsni začin za Collinu, još jednu prestižnu liniju zapadnoistarskih malvazija koja je lani osvojila zlatnu Decanterovu medalju

cattunar-tank-1

U subotu između dva pljuska, kakvo već jest vrijeme u Istri krajem listopada, kušali smo petnaestak uzoraka iz Cattunarovih bačvi i tankova. Kušanje mladih vina i vina u razvoju iz bačvi i tankova esencijalna je metoda za razumijevanje vina i njegova potencijala. Stoga nas pri obilasku bilo kojeg podruma puno više zanimaju još nedovršena nego buteljirana vina, osim ako nije riječ o nekim starim bocama iz vinskih knjižnica.

Tijekom subotnjeg posjeta Francu Cattunaru, najvećem privatnom vinogradaru u Istri gledamo li po broju hektara pod lozom (više od 50) probali smo, primjerice, jednu malvaziju iz hrasta iz berbe 2019. maceriranu tri mjeseca, s potencijalom za etiketu Nonno i novu zlatnu medalju (platinaste je ipak preuzetno predviđati).

Ta je malvazija uljasta, bogata, gusta, čvrsto strukturirana, s vrlo visokom kiselinom. Poslije još barem godinu do godinu i pol u bačvi, to će se vino obogatiti jedinstvenim aromatskim melangeom vrhunskih macerata, koji sadržava i primarne kao i tercijarne arome. Kiseline i gustoća ovu bi malvaziju mogle držati u velikoj formi u narednih deset do petnaest godina.

Zatim smo iz tanka kušali jedan ekscentričan uzorak iz ovogodišnje berbe, koji je prikupio čak, 15,6 posto alkohola. Taj alkohol međutim ne peče, jer je okružen s puno voća, svježine i viskoziteta. 

cattunar-crna-malvazija
Crna malvazija

Teran iz 2018. spada među najgušća i najkoncentiranija crna vina koja smo kušali u Istri, pa se može uspoređivati sa Santa Elisabettom braće Benvenutti. Ovaj teran, očigledni kandidat za Cattunarovu prestižnu crnu etiketu Kappi, sadrži više od sedam grama kiselina i masivne tanine i ne bi smio izaći iz drveta još najmanje dvije godine, a zatim bi mu trebalo dvije godine dozrijevanja u boci prije puštanja na tržište.

No, uvjerljivo najzanimljiviji uzorak koji smo probali u subotu dolazi iz ovogodišnje berbe, iz velikog inoksa smještenom u donjem dijelu prostranog podruma u Novoj Vasi. Riječ je o malvaziji s bijele zemlje, koja trentuno leži na otprilike metar i pol debelom sloju masulja, ali ne samo svog masulja, nego i masulja vina s crne zemlje. Cattunar je, podsjetimo, prije desetak godina afirmirao projekt Četiri zemlje, jer u svojim vinogradima ima položaje s crnom, bijelom, crvenom i sivom podlogom koji daju distinktivno drukčija vina. U traganju za optimalnim cuveeom za svoje vrhunske linije Collinu i Nonno, Cattunar se zadnjih godina igra s kombinacijom različitih vina i masulja.

cattunar-nono-portret
Franco Cattunar s platinastim Nonom iz 2015.

Pa tako vino s jedne zemlje leži na masulju s druge zemlje, ili na kombinacijama  svog i drugih masulja. Uzorak s bijelog i crnog masulja koji smo probali, upravo je fantastičan To sasvim mlado vino, koje se jedva probilo do naših čaša jer je moralo savladati put kroz gustu grožđanu masu, ima veliko tijelo, ekscentrično je svježe, s jakim, već sada definiranim voćnim i herbalnim aromama i okusima i s neočekivano elegantnim, čipkastim završetkom koji svojom finesom podsjeća na ozbiljne blanc de blancs šampanjce ili klasične rizlinge iz Wachaua.

Naravno da se sada ne može reći što će biti s vinom iz tog tanka, no metoda eksperimentiranja s različitim prirodnim materijalima iz odlične berbe poput ovogodišnje, naznačuje uzbudljive rezultate i još puno nagrada.

Na kraju smo još kušali pjenušac od malvazije napravljen metodom ancestrale, dakle jednom fermentacijom u stilu pet-nata, koji jako miriše na kruške i granny smith jabuke i efikasno čisti enpce. Vidjet ćemo hoće li jedan od najuspješnijih istarskih vinara ovaj pjenušac pustiti na tržište bez filtriranja.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.