Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Europski restorani rade s manje od pola lanjskog prometa. Evo kako im je ograničeno radno vrijeme

london

Svjetska restoranska industrija ušla je u drugi, nešto blaži lockdown od proljetnog ali jednako opasan za njezin opstanak. Prema podacima Statiste, restorani su globalno izgubili ogromnih 27,19 posto prometa. Najgora faza nakon svibanjskog ukidanja lockdowna bila je sredina lipnja, kada su restorani radili s prosječno 65 posto manje prometa, a trenutno su na groznih 48,6 posto minusa. U Hrvatskoj radno vrijeme restorana nije ograničeno, oni i dalje rade po normalnom radnom vremenu i moraju se pridržavati protuepidemijskih mjera. No, u najvećim europskim restoranskim centrima situacija puno teža. U svim većim gradovima radno vrijeme restorana ograničeno je i uvedene su dodatne mjere koje se odnose na prijem gostiju i razmak. Evo kakva je trenutno situacija. 

LONDON

michelin-london

Vlada premijera Borisa Johnsona donijela je tri paketa mjera koji se primjenjuju ovisno o epidemiološkoj situaciji u raznim dijelovima zemlje. London je pod mjerama drugog razreda, pto znači da se stanovnici ne smiju družiti ni sa kim izvan svojih domova, na javnim mjestima ne smije se okupljati više od šest osoba, a restorani, pubovi i barovi smiju posluživati hranu samo za stolovima, nikako za šanskom i moraju biti zatvoreni od 22 sata do pet ujutro. Nakon deset navečer restorani smiju dostavljati hranu. Najbolji londonski restoran pronašli su rupu u mjerama, koje freelancerima dopuštaju da se okupljaju na ručkovima ako je to dio njihova posla, tako da neki restorani primaju i do 30 ljudi koji nisu iz istih kućanstava i to pravdaju poslovnim sastancima.  

PARIZ

ng-pariz

Otkad je predsjednik Emmanuel Macron proglasio nove mjere i restoranima zabranio rad nakon 21 sat, brunch je postao hit u Parizu. U više od 50 departmana koji su trenutno pod najjačim mjerama, normalno rade samo tri restorana s tri Michelinove zvjezdice. Nakon devet navečer ne smiju raditi ni hotelski restorani, ali mogu pripremati hranu za room service. Vlada je restoranima dopustila dostave i isporuku hrane ispred lokala.  

MILANO

milano-restorani

Talijanska vlada svim je restoranima, kafićima i barovima u zemlji bila zabranila rad od 23 sata do 5 sati ujutro. Prema novim mjerama, moraju se zatvarati već u 18 sati. Klubovi su zatvoreni. Financijska šteta koje će ove mjere nanijeti ugostiteljstvu procjenjuje se na 1,3 milijarde eura. Prema izračunima talijanskih institucija samo Milano, poznat po noćnom životu, ima 4 tisuće djelatnosti vezanih uz izlaske, taksiji i kina su među najvećima, koje sada gube 70 do 75 posto prometa.  Najveći talijanski chefovi poput Massima Botture i Iginia Massarija javno prosvjeduju protiv ovakvih mjera u upozoravajući da restorani i gastronomija čine značajan dio talijanske ekonomije.

BERLIN

berlin-cafe

Restorani, barovi i trgovine u Berlinu moraj se zatvoriti do 23 sata i otvaraju se najranije u šest ujutro. Samo pet osoba iz različitih kućanstava ili osobe iz dva kućanstva smiju se okupljati na otvorenim javnim prostorima. Klubovi su zatvoreni. Mjere zasad traju do 31. listopada.  

KOPENHAGEN

noma-sala

Jedan od najvažnijh restoranskih centara u Europi zatvara se u ponoć. Nakon toga nema više ni restorana ni barova ni točenja alkohola u cijelom gradu. Dostava je dopuštena. Dok rade, restorani ne smiju primati grupe s više od 10 osoba. U svim lokalima obvezne su maske ili viziri. Gosti ih skidaju samo za stolom. Svakom gostu u restoranima i barovima moraju biti osigurana dva četvorna mjesta prostora. Svi u lokalima moraju držati distancu. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.