Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

RAZBIJENA MREŽA Toskanska policija zaplijenila 6600 boca lažne Sassicaie 2015.

sassicaia-operacija

Talijanska policija zaplijenila je ukupno 6.600 boca lažne Sassicaie iz 2015. i 80 tisuća predmeta koje je razbijena kriminalna grupa koristila za krivotvorenje, javlja Reuters.

Sassicaia iz berbe 2015. vinarije Tenuta San Guido iz Bolgherija, jedno je od najcjenjenijih toskanskih vina na tržištu.
Wine Spectator ju je 2018. proglasio vinom godine. Monica Larner, glavna talijanska recenzentica Parkerova Wine Advocatea, ocijenila ju je s 97 bodova. James Suckling, nesporni stručnjak za talijanska vina, ovoj je Sassicai dao 98 bodova. Brojni engleski, američki i talijanski stručnjaci uspoređuju Sassicaiu iz 2015. s legendarnom berbom 1985, prvim talijanskim vinom ocijenjenim s perfektnih 100 bodova.

Zapovjednik lokalne policije Dario Sopranzetti izjavio je da su boce, etikete, čepovi, papir i sanduci za vina “posve identični originalu”. Policija je objavila video na kojem se vidi proces krivotvorenja i skladište sa zaplijenjenim sanducima Sassicaie. Zaplijenjene su i narudžbe za lažna vina, najviše ih je iz Južne Koreje, Rusije i Kine. Jedanaest ljudi osumnjičeno je za sudjelovanje u krivotvorenju. Dvoje za koje se sumnja da su organizirali cijelu operaciju s lažnim Sassicaiama od berbe 2010. do 2015, nalaze se u kućnom pritvoru u Milanu.

Prema cijenama prave Sassicaie 2015, toskanska policija vrijednost ove operacije procjenjuje na gotovo dva milijuna eura, ali kriminalci nisu inkasirali ništa jer je 41 sanduk spreman za isporuku zaplijenjen. Istražitelji vjeruju da ista grupa krivotvori oko 700 sanduka vina mjesečno, što je mjesečni promet od oko 400 tisuća eura.

Nije objavljeno koliko dugo cijela operacija traje, ali policija tvrdi da je razotkrila sofisticiranu mrežu koju prati više od godinu dana. Prema dosadašnjim saznanjima, u lažne boce Sassicaie 2015. krivotvoritelji su točili vino kupljeno na Siciliji a proizvedeno u Turskoj. Boce, lažni čepovi, etikete, papir i sanduci, dolaze uglavnom iz Bugarske.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.