Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Luksuzne cave Pere Ventura spadaju među senzacionalnije pjenušce koje smo kušali ove godine

pere-ventura

Cava, katalonski pjenušac proizveden tradicionalnim metodom, uglavnom se ne povezuje s višim cijenama. Tko je vidio cavu za 390 kuna? Pa ipak, Pere Ventura Gran Vintage Gran Reserva iz 2014. godine vrijedi i više od njene hrvatske cijene (koja je nešto niža od prosječne američke). Ovaj izvanredni pjenušac napravljen od xarelloa i macabea, odležavan pet godina na kvascima, ujedinjuje mineralnost, čistoću, citrusnost i svježinu najbolje cave s ozbiljnošću, plemenitošću i tijelom ozbiljnog blanc de blancs vintage šampanjca.

Gran Reserva Gran Vintage spada u kategoriju cava de paraje calificado, najviši rang pjenušavih vina Katalonije utemeljen baš zato da bi se potaknula proizvodnja vrhunskih cava koje se mogu natjecati s najboljim svjetskim pjenušavim vinima. Gran Reserva Vintage iz 2014. proizveden od xarelloa i chardonnaya, odležan 46 mjeseci na kvascima, ima nešto veće tijelo, kremastiju teksturu, s ponešto brioša na nosu, ali je zadržao onu lakoću, svježinu i čistoću okusa i aroma tipičnu za dobru cavu.

pere-ventura-vintage

Gran Reserva, koja košta 265 kuna, vjerojatno je najkompleksnije vino iz opusa vinarije Pere Ventura, perfektno uz riblji fine dining. E sada, u odgovoru na pitanje vrijedi li cava cijenu relevantnog šampanjca može nam pomoći Decanter: jedan od Pere Ventura pjenušaca iz linije Gran Reserva osvojio je 97 bodova i platinastu medalju na lanjskim Decanterovim Svjetskim nagradama. Dakle, nismo samo osobno uvjereni da su ova vina izvrsna, nego to misle i Decanterovi suci.

Pere Ventura ne proizvodi, naravno, samo skupu cavu. Probali smo i tri pjenušca u normalnom rangu cijena. Najviše nam se dopao lagano tostirani Tresor Anniversary Gran Reserva Vintage iz 2014. koji za 95 kuna predstavlja odličnu vrijednost za novac. Bazični Tresor Vintage ultralakog tijela, s puno citrusa na nosu, primjer je prvorazredne klasične, aperitivne cave s dobrom cijenom (80 kuna) dok je Tresor Gran Reserva (109 kuna) nešto teži, gastronomski pjenušac, koji odlično ide uz sushi i kamenice.

Pere Ventura, vinarija nazvana po svom vlasniku, stara je manje od trideset godina. No sam Pere Ventura obiteljski je duboko ukorijenjen u tradiciju cave. Jedan od njegovih predaka radio je u klasičnoj katalonskoj vinariji Codirnuu, dok je čuveni Josep Raventos Venturim djed: Raventos, koji je dosta vremena proveo u Champagni, smatra se jednim od utemeljitelja moderne industrije cave. A sam Pere Ventura danas proizvodi neka od najuzbudljivijih i najoriginalnijih katalonskih pjenušavih vina. Pjenušce Pere Ventura uvozi zagrebački Vivat.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.