Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ADAC 2020. Istra i Dalmacija su najpopularnije turističke regije u Covid sezoni

auto-turizam-destinacija

Turistička sezona 2020. bila je apsolutni presedan. Pandemija korona virusa turistički je biznis potresla iz temelja. Kao i svaka kriza, ova se za neke pokazala izuzetnom prilikom. Istra je jedna od destinacija koje su ove godine briljirale.

Zbog pravovremenih i dosljedno provedenih protuepidemijskih mjera Istra praktički nije imala problema sa zarazom, pa je ove sezone imala izvrsne financijske rezultate. S manjim brojem turista veće kupovne moći, neki su istarski restorani, primjerice, radili i značajno bolje nego lani.

ADAC, vrlo utjecajni njemački pandan HAK-u, auto klub s više od 20 milijuna članova, nedavno je objavio je objavio izvještaj o turističkoj sezoni 2020. sastavljen na temelju 345.547 upita za rute na njihovim aplikacijama. Ove godine bilo je puno manje upita nego prethodnih godina, ali uzorak je ipak dovoljno velik za relevantne zaključke. 

Prema ADAC-ovim pokazateljima, Istra i Dalmacija ove su godine bile osobitno popularne, dok je interes njemačkih turista za Španjolsku i Italiju očekivano pao, a za odmor u domovini narastao. 

Hrvatska je ove godine bila treća najpopularnija destinacija s najvećim rastom na ljestvici. Od svih upita za rute njih 14,3 posto odnosilo se na Hrvatsku, oko pet posto više nego lani.  Njemačka ja prva s 33,3 posto, Italija druga unatoč velikom padu a Španjolska više nije među prvih deset. Na listi regionalnih favorita, međutim, Hrvatska dominira. Prva dva mjesta među najpopularnijim regijama zauzimaju Istra i Dalmacija (obala) s 9,3 i 4,6 posto upita. Slijede Bavarska, južni Tirol, Schleswig-Holstein, još nekoliko njemačkih regija i Venecija odnosno Friuli na 10. mjestu.

Najočitiji trend što se načina odmora tiče ove godine je kampiranje u Hrvatskoj i Njemačkoj. U Njemačkoj je 35 posto turista odabralo kampiranje umjesto hotela ili drugih način smještaja, a Hrvatska je u ovoj kategoriji pretekla Italiju s 15,4 posto.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.