Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zašto pobogu zagrebačke slastičarne, pa i one ambicioznije, misle da smeđi prah mogu prodavati pod kesten pire

kesten-pire

Ovo što vidite na fotografiji jest kesten pire kupljen danas u tri popodne u slastičarni Amelie u Staroj Vlaškoj. Dosta smo se šokirali kad smo vidjeli da Amelie pod kesten pire prodaje smeđi pijesak ili prah s nekoliko grumenova. Amelie je, naime, ambiciozna slastičarna s tri vrlo lijepo uređene lokacije u raznim dijelovima Zagreba, i s dosta profesionalno dizajniranim kolačima. Tako da ovaj ružni prah koji glumi kesten pire zaista ne razumijemo. Amelie nažalost nije usamljena. 

Više od devedeset posto zagrebačkih slastičarni umjesto pravog kesten pirea prodaje sivosmeđi prah koji nema nikakve veze ni s klasičnom zagrebačkom formom kesten pirea niti s formatom bilo kakvog pirea.  Orijent je jedna od rijetkih iznimki, ali kesten pire novog Orijenta ima kraće i ljepljivije rezance od kesten pirea klasičnog starog Orijenta, koji je desetljećima bio uvjerljivo najbolji u Zagrebu.

Kesten pire je kvintesencijalni zagrebački desert. Od listopada do siječnja gotovo da nema slastičarne koja ne drži kesten pire. I tako je dulje od pola stoljeća. Prije mnogo godina baš je kesten pire dijelio zagrebačke slastičarne. One jeftinije koje i danas prodaju kremšnite za šest kuna, nudile su kesten pire u obliku praha, koji je uvijek sadržavso visok postotak mljevenog graha (to nam je, dok smo bili klinci, rekao i pokazao sin vlasnika jedne slastičarne u Maksimirskoj; mislio je da je ta operacija jako fora). Bolje su se slastičarne natjecale u izradi dugih rezanaca od protisnutih kestena natopljenih rumom. 

Orijent, apsolutni šampion boljeg starog zagrebačkog slastičarstva, na golemom je staklenom tanjuru izlagao brdo kesten pirea u obliku sočnih rezanaca. 

Danas su se, međutim, s rušenjem profesionalnih standarda u zagrebačkom slastičarstvu skoro svi kesten pirei pretvorili u pijesak i prah, pa je kesten pire možda bolje raditi doma. Postupak je krajnje jednostavan, samo traži malo više fizičkog rada.

Kestene prvo trebate zarezati, a zatim skuhati u kipućoj vodi s malo soli. Bit ce gotovi za otprilike pola sata. Kestene morate oguliti, što je dosadan i težak posao. Oguljene kestene nipošto nemojte staviti u mikser kao što se preporučuje u većini recepata na internetu, nego ih navlažite tamnim rumom, pošećerite, pa ih protisnite da dobijete famozne crviće ili rezance. Servirajte s tučenim slatkim vrhnjem,uz čašu ruma, zadimljenog malta ili bourbona.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.