Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Svijetu vina kušali smo novu Ornellaiu, koja je jako neobična i impresivna

ornellaia-acrobat-g

Ornellaia je jedno od najvažnijih toskanskih vina uopće. Premda je riječ o supertoskancu druge generacije, Ornellaia je danas sinonim za velika vina iz Bolgherija, obalnog dijela Toskane.

Ornellaiu je 1981. godine osnovao Lodovico Antinori, maštoviti i pomalo neposlovni brat Pierra Antinorija, poglavara jednog od dva najvažnija toskanska vinska klana. Ornellaiu su s vremenom preuzeli Mondaviji iz Kalifornije, koji su bankrotirali prije šesnaest godina kad ih je preuzela ne baš simpatična korporacija Constellation Brands.

acrobat-dino-ornellaia
Vlasnik Acrobata Dino Kušen

Constellation se srećom vrlo brzo riješio Ornellaie prodavši je Frescobaldijima, drugom najvažnijem toskanskom vinskom klanu. Grofovi Frescobaldi i danas su vlasnici Ornellaie i Massetta, jednog od najboljih čistih merlota na svijetu. Fascinantno je da kvaliteta Ornellaie nije varirala neovisno od čestih vlasničkih promjena. Probali smo barem petnaestak berbi Ornellaie, i osim 2002. godine ni jedna nije razočarala, dok su mnoge bile fenomenalne .

Zagrebački Acrobat Dina Kušana preuzeo je uvoz Ornellaie i Massetta za Hrvatsku. U petak oko podneva kušali smo najnoviju Ornellaiu, berbu iz 2017. godine. Radi se o jednoj od kompliciranijih berbi u Toskani u ovom stoljeću. Godina 2017. bila je toliko ekstremno vruća da se merlot počeo brati već u kolovozu, dok je cabernet sauvignon pobran do kraja rujna; nije bilo berbe u listopadu.

acrobat-ornellaia

Ornellaia iz 2017. (56 posto cabernet sauvignona, 25 posto merlota, plus cabernet franc i petit verdot) visoko je alkoholna, 15 posto, i ekstremno koncentrirana, gusta i moćna poput Lafitea i Latoura iz velikih godišta.

Ona je još potpuno zatvorena na okusu, i tek nešto otvorenija na nosu (crni ribizl, kupine, šljive, cigare, crna čokolada), ali njena kremasta tekstura udružena s gigantskom strukturom ultrazrelih tanina, čini ovo vino potencijalno senzacionalnim James Suckling ocijenio ga je s 97 bodova. Međutim, nema ga smisla piti još barem tri ili četiri godine.

acrobat-ornellaia-slatko

Za razliku od aristokratske i zatvorene Ornellaie, dva manja vina iz iste vinarije mogu se piti odmah, jako su dobra i bitno jeftinija. Volte iz 2018. sočan je svakodnevni merlot, koji ide odlično uz roštilj i pečenu janjetinu .

Ornellaia Serre Nuove iz 2018. godine izvrsno je, jako sočno, višeslojno vino prepuno zrelog tamnog voća i dima, koje bi se moralo naći na vinskoj karti svakog restorana sklonog dobrim steakovima. Za nekoliko dana u Zagreb stiže i veliki Massetto.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.