Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NE PREPORUČUJEMO Kühneov Black Garlic Sauce nema baš nikakve veze s crnim češnjakom

kuhne-black-garlic

Carl Kühne iz Berlina jedna je od legendi europske prehrambene industrije. Ova tvrtka osnovana prije 298 godina i danas je u obiteljskom vlasništvu. Premda izvozi u više od pedeset zemalja svijeta, Kühne nikad nije prerastao u Levijatana; i danas zapošljava samo 1300 ljudi.

Kühne ja zaslužan za niz važnih industrijskih inovacija: među prvima su proizvodili delikatesni ocat, postali su legendarni po gotovom crvenom zelju i kiselom zelju u staklenkama, a prije sedamdesetak su godina prvi u Njemačkoj počeli upotrebljavati tube kao ambalažu za hranu. Kühne je definitivno tvrtka koja zaslužuje ozbiljno poštovanje.

Međutim, njihov Black Garlic Sauce iz kolekcije Made for Meat ne zaslužuje ni jednu lijepu riječ. S crnim češnjakom prvi smo se put susreli u Barceloni, na pizzi sa sashimijem od tune posluženoj u sklopu degustacijskoh menija Carlesa Abellana, svojedobno bliskog suradnika Ferrana Adrie.

Oduševili su nas slatkoća i elegancija fermentiranog češnjaka u kojem se, naravno , nije osjećao ni trag alitilolina. Idućeg smo jutra na Boqueriji pokušali kupiti crni češnjak. Nije ga bilo, a velika većina prodavača nikad nije ni čula za crni češnjak. Osam godina kasnije , crni je češnjak postao toliko popularan da smo, eto, jutros u Konzumu u Radničkoj naišli na Kühneovu bočicu bijelog umaka s crnim češnjakom.

Glavni je problem ovog umaka, koji košta dvadesetak kuna za malo više od dva decilitra,da nema baš nikakve veze s crnim češnjakom. On nije duboko sladak, fetmentiran ni bogat u okusu. Black Garlic Sauce blago vonja po sirovim češnjaku utopljenom u kiselo slatkaste okuse uokvirene u kremasto masni teksturu.

Kühneov Black Garlic Sauce još je udaljeniji od crnog češnjaka nego što su razni kečapi i majoneze s tartufima daleki od tartufa Riječ je, nažalost, o potpuno besmislenom proizvodu koji postoji da bi se zadovoljila trenutna marketinška popularnost crnog češnjaka.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.