Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BIRAMO NAJBOLJI ZAGREBAČKI BIFTEK Ladies steak Balonova chefa Stipana Iličića ulazi u najužu konkurenciju pobjedu

ladies-steak-balon

Ladies steak dobra je izmišljotina za sve obožavatelje bifteka koji se ne žele prejesti, moraju jesti više puta dnevno ili naprosto osim u bifteku žele uživati i u predjelu i desertu. Ladies steak zapravo je fillet mignon, uzak ali debeo rez bifteka koji je u Europi najčešće težak između 160 i 190 grama (u Americi je file mignon barem za trećinu ili više teži). Znamo li da biftek tijekom termičke obrade na visokoj temperaturi tipično gubi 15 do 17 posto težine, format ladies steaka idealan je za one koji žele uživati u krvavoj govedini, a da ne osjećaju prijekornu sjenku brojača kalorija.

Naš današnji ladies steak u Balonu na Prisavlju bio je tehnički upravo savršeno pečen. Tražili smo medium rare. Dobili smo tamnosmeđi steak posut krupnom solju. Presjek je bio doslovno školski: djelomično ružičast a djelomično crven, uz izvrsno pečeno povrće.

Pečeno povrće najdosadniji je prilog u hrvatskim restoranima, jer se sastoji od bezokusnih, poluzrelih i nepažljivo pečenih kriški paprika, rajčica, tikvica i patlidžana. No, Balonovo pečeno povrće pjevalo je dubokim, sasvim blago oporim okusima briljantno kremastog patlidžana. Balonov chef Stipan Iličić servirao nam je, tehnički gledajući, dosad najbolji biftek u Zagrebu.

Mali je problem u samom okusu mesa koji je bio preblag, nedovoljno intenzivan za takvu teksturu i “karamelizaciju”. Uz odlično pripremljen Iličićev ladies steak popili smo buteljku izvrsnog Weiningerova Pinot Noira.

numanthia-toro

Ime pobjednika natjecanja za najbolji zagrebački biftek objavit ćemo početkom studenog. Zagrebačka MIVA pobjedničkom će chefu darovati buteljku Numanthie Toro, glasovitog španjolskog crnog vina koje se sjajno slaže s pečenom govedinom.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.