Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

UGOSTITELJI BIJESNI ZBOG KLUBA DIREKTORA JANAFA Ni mi se nećemo više pridržavati mjera, radit ćemo kao klubovi

marin-medak1

Nedugo nakon što je Index.hr objavio ekskluzivne fotografije iz kluba Dragana Kovačevića, bivšeg direktora Janafa koji je trenutno u pritvoru zbog teške korupcijske afere, uslijedila je prilično ljutita reakcija dijela hrvatskih ugostitelja. 

Detalji istrage koji cure u medije otkrivaju da su se tijekom lockdowna, dok je ugostiteljska industrija bila zatvorena naređenjem Stožera civilne zaštite, Kovačevićevi prijatelji, uključujući i trojicu ministra u Vladi premijera Andreja Plenkovića, slobodno okupljali i družili u privatnom klubu direktora Janafa, ne pridržavajući se nikakvih mjera.

Iako je Stožer isprva imao puno povjerenje građana, ono se urušilo kad su se protuepidemijske mjere počele otvoreno prilagođavati HDZ-ovim predizbornim potrebama i kad su uvedeni dvostruki standardi, po kojima za premijera, njegove suradnike pa ni samog ministra zdravstva Vilija Beroša, nisu važila ista pravila ponašanja kao za građane.

”Svima u Udruzi nam je šok to što smo vidjeli,” rekao je Marin Medak, vlasnik RougeMarina i predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja komentirajući Kovačevićev klub na RTL-u, “Tražimo pravni put da otvorimo klubove, upravo sam zvao odvjetnika da nam ponudi zakonsku regulativu. Nećemo se pridržavati mjera, razmaka, bit ćemo otvoreni za sve članove klubova. I svi ćemo raditi kao klubovi, samo da kroz zakonsku regulativu vidimo kako je to moguće izvesti. Vidjet ćemo kroz pravni put kako reagirati na ilegalno zatvaranje,” rekao je Medak. 

Gnjev ugostitelja je sasvim razumljiv, restorani, kafići i barovi mjesecima su bili bez prihoda, na udaru inspektora koji su snalaženje restorana u izvanrednim epidemijskim okolnostima koristili za naplatu kazni, i gledali kako se premijer na teniskom turniru u Zadru fotografira s masom građana za predizbornu kampanju, kako se političari rukuju, kako HDZ slavi izbornu pobjedu bez ikakvih mjera zaštite, a sada doznaju i da su isti političari koji su pred kamerama podržavali mjere nekad i istoga dana odlazili direktoru Janafa na druženje, na mjesto koje nije smjelo ni raditi i gdje su se, kako se sad doznaje, vjerojatno odvijale kriminalne radnje.  

Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja podsjetio je da su vlasnicima klubova u Hrvatskoj nametnuta nova pravila rada. Medak smatra da država vlasnike klubove tretira “kao državne neprijatelje broj jedan” i da je njihovo zatvaranje nezakonito.  

“Pitanje je dana kad će gosti nositi maske i kad će nam uvesti dodatne regulative, kad će nas prisiliti da kupujemo nove uređaje. Došli smo do situacije kad nas nitko ne šljivi ni pet posto”, rekao je Medak, “Sve zemlje smanjile su PDV da sačuvaju investicije i smanje utjecaj korone na industriju, ali u Hrvatskoj se to ne događa zbog straha za proračun. Ministar Marić  nam daje neka obećanja, ali ništa se ne pomiče. Zato ćemo krenuti u pravnu bitku,” najavio je Marin Medak.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.