Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

OD TARTUFA DO MRAVA Ovo je 11 najneobičnijih ginova na svijetu

anty-gin

Industrija craft ginova ne da se ne usporava već raste i brže nego prije nekoliko godina kad je sve počelo. Gin nije komplicirano piće, i razlika na tržištu ne traži se u finesama nego u originalnosti i brendiranju. Upravo na tome razvila se posebna sekundarna niša ekscentričnih ginova. Nije riječ samo o prodajnom triku. Neočekivani aromati nisu jedini adut ovih ginova.  Korištenje aromata poput čajeva, hmelja, tartufa ili algi toliko mijenja karakter gina i zahtjeve proizvodnje, da destileri pokušavajući dobiti nove okuse nerijetko moraju inovirati i proizvodnju i tako umijeće destiliranja guraju naprijed. Evo nekih od najinovativnijih i najneobičnijih ginova svih vremena.

Gunpowder čaj

Posveta Istoku, Drumshanbov Gunpowder Gin destilira se sa sporo sušenim gunpowder čajem. Ovaj čaj ime je dobio zbog izgleda, jer se radi rolanjem zelenog čaja u kuglice koje podsjećaju na sačmu. Gunpowder čaj ima elegantan okus i izrazito je osvježavajuć i zapravo je perfektan aromat za gin. Osim čaja, Gunpowder gin se aromatizira s tri vrte citrusa – grejpom, limunom i kvragovom limetom te makedonskom borovicom.  

Alge

Zovu ga jednim od rijetkih pravih velških ginova. Destileriju Dà Mhìle 1992. je osnovala mala grupa farmera posvećena organskom uzgoju. Njihova pića postala su poznata po odmjerenom stilu, emotivnosti i originalnosti. Vrijednosti osnivača odražavaju se u svemu. Dà Mhìle na galskom znači dvije tisuće, jer destilerija je osnovana s fokusom na budućnost, inspirirana tadašnjim Springbankovim projektom prvoga potpuno organskog whiskyja. Lista specifičnosti ove destilerije tu nipošto ne završava. A važno mjesto na njoj zauzima upravo Seaweed Gin.

View this post on Instagram

Our Seaweed gin is one of our most popular drinks, so we just have to share this rave review – thank you @poshginbirds! . *Repost* What better way to celebrate a sunny day, than with a trip to one of our Swansea beaches, and a gorgeous bottle of @damhiledistillery Organic Seaweed gin. . Yes, we said seaweed!! This gin released by Dà Mhìle in 2014 is certainly an unusual one. It’s innovative, intriguing and absolutely stunning! It’s designed as a savoury gin to be served alongside seafood dishes, and it also makes a beautiful G&T. . On the nose and palate, there is an instant reminder of the coast, with the saltiness of the seaweed really coming through. We have told many people about this gin, and are usually met with a reply of "what, seaweed in a gin?!!" and a look of disbelief on their faces. Imagine our response when every single one of our family and friends that has tried this gin, expresses their absolute delight and love for it! We told you so!!! . We always serve ours with a @fevertreemixers light tonic, plenty of ice and a slice of lemon 🍋 just delicious! . Highly recommended! . Trying to get the perfect photo of a bottle of gin in the sand on a busy beach, really did make for some viewing! We had quite an audience, with some strange looks!😂 Especially when the bottle nearly got washed away!🤦🏻‍♀️ (see pic 3) Good job there’s only a little left. Time to buy a new bottle before this runs out. The things we do for our insta pics hey!! . 🌊 🌊 🌊 🌊 🌊 🌊 . #seaweedgin #organicgin #welshgin #jincymreig #seaweeddrink #organic #vegan #drinksofinstagram #welshseaweed #wales #localingredients #damhiledistillery #gandt #poshginbirds #ginstagram #ginreview #gintasting #sw #refreshingdrinks #gincollector #tasteofthecoast #sotasty #blasus #unbelievablybeautiful #welshcoast #seafoodlove #roundofgin

A post shared by Dà Mhìle (@damhiledistillery) on

Punim imenom Organic Seaweed Farmhouse Botanical Gin, ovaj izrazito slani gin infuziran je algama s obala grada Newquaya u Cornwallu i dizajniran za pairing s ribom i školjkama.  Ideju su dobili 2013. kad su na svojoj farmi napravili sir s algama koji se kupcima jako svidio. Tome su dodali elemente Laver Breada, povijesnog velškog jela i staru šalu da su alge velški kavijar, i počeli eksperimentirati. Da bi dobili autentični morski okus morali su značajno smanjiti količinu aromata. Odabrali su samo bilje i začine koji asociraju na ribu i školjke i dobro zaokružili bazni gin kako bi ga mogli akcentirati algama. Gin nakon destilacije tri tjedna infuziraju algama kako bi dobio morske okuse i zelenkastu boju, a onda prolazi trostruku filtraciju i buteljira se na 42% ABV.

Mravi

Destilerija Cambridge s puno stila spaja ekscentrične ideje i starinsku englesku eleganciju. Njihov vizionarski gin s mravima, koji su proizveli u suradnji s Nordic Food Labom, 2015. je službeno proglašen najinovativnijim ginom na svijetu. Bio je to prvi gin na svijetu destiliran s kukcima. Svaka boca sadrži esenciju dobivenu od 62 velika crvena šumska mrava (Formica rufa) destiliranu s ručno branom divljom borovicom, koprivom, blaženkom (Geum urbanum). Citrusne note ginu daju destilirani mravi. Svaka boca etiketira se ručno i ispisuje na Cambridgeovoj pisaćoj mašini iz 1924. godine. Uz gin prodaju i bočicu s čistim destiltom mrava koji se u gin i koktele može dodavati pipetom radi pojačavanja citrusnih nota. 

View this post on Instagram

Formica rufa, red wood ants, are found in forests around the Northern Hemisphere, and are inspiringly sophisticated creatures. They communicate using a host of chemical pheromones, which allow them to form immense colonies housed in large mounds, and defend their complex communities by producing formic acid in their abdomens and spraying it in the direction of any invader. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀ Luckily for us, these very compounds hold great delicious potential. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀ Formic acid (the simplest organic carboxylic acid, with the chemical formula HCOOH) is a very reactive compound in alcohol, serving as an agent for producing various aromatic esters. Furthermore, many of their chemical pheromones are the same volatile molecules, which we perceive as aroma. Through distillation of these wood ants, we can explore the tasty universe of these naturally occurring molecules and reactions, capturing the flavours of this fascinating species. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀ Over six thousand Formica rufa have been foraged and preserved by @foragerltd, a team of wild plant specialists led by Miles Irving in the forests of Kent. Each bottle of #AntyGin contains the essence of approximately sixty-two wood ants. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀ To support the distinctive flavour of the wood ant distillate and the characteristics of juniper berries, we have selected a handful of prime-quality botanicals from the immediate environment of the ants' natural habitat to add complexity to the final blend: wood avens (Geum urbanum), nettle (Urtica dioica), and alexanders seed (Smyrnium olusatrum). In order to ensure an exceptional quality of base alcohol, only 100% organic grown English wheat has been used for the spirit, and every distillation is carried out just 1.5 litres at a time. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀ We're proud to have worked with @NordicFoodLab to create Anty Gin. Visit the Distillery website (link in bio) to learn more, or to add this innovative alcoholic beverage to your own collection. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀ #cambridgedistillery #nordicfood #nordicfoodlab #ant #antygin #liquorcabinet #drinkpic #drinkpunch #imbibegram #gin #ginlovers #ginthusiast #distillery #madeintheuk

A post shared by Cambridge Distillery (@cambridgegin) on

Tartufi

Joše jedna bravura Cambridge destilerije. Dok je Anty Gin bio prvi svjetski gin destiliran s kukcima, Truffle Gin promoviran je kao prvi dižestivni gin. Osnivači destilerije na ideju za Truffle Gin došli su na jednoj večeri, na kojoj su im dali listu pića bez ijednog bijelog destilata. Odlučili su proizvesti najluksuzniji mogući gin i logičan izbor za aromate bili su skupocjeni bijeli tartufi iz Albe. Izazov je bio destilirati gin a sačuvati delikatne okuse bijelog tartufa. Pokušavajući riješiti taj problem, u Cambridgeu su napravili gin toliko dubok, kompleksan i balansiran da ljudi kažu kako im stvara osjećaj da piju odležani destilat. Prije tri godine Truffle Gin pobijedio je na Luxury Spirits Mastersu u Ultra Premium kategoriji. Naravno, ovaj gin pije se sam.

Kakao

Opisuju ga kao gin koji plače za ledom i tankom ploškom naranče. Cocoa Gin poseban je po tome što su ga proizveli specijalisti za čokoladu, logikom čokolatijerskog pairinga. Kakao mu daje dubinu i tamni tostirani okus, borovica i korijander visoke glavne note, kora naranče i grejpa svježinu. Ozbiljan kandidat za ozbiljan Martini, ali i neobične Gin&Tonice s kockicom tamne čokolade.

View this post on Instagram

Another gin gift from Christmas, and it’s one I’m very excited to try! The gin collection box from @hotelchocolat comes with two miniature bottles of cocoa gin, and if their gin is as good as their chocolate then I’m up for an absolute treat! 🍫 Hotel Chocolat recommend serving with a twist of orange in a G&T or a martini, but as there’s two bottles I’m keen to try turning one of these into a cocktail. Cocktail experts, what would you do with a cocoa gin? 🍫 I’ve eaten most of the chocolate but haven’t tried the gin yet! Look out for another post once I’ve given it a taste! 🍫 (On a side note, I bought this mirrored tray online in the @hmhome sale and it’s literally the size of my phone 😂 lesson learned to check dimensions first!) . . . . #hotelchocolat #cocoagin #londondrygin #londondry #ginblog #ginuary #ginsofinstagram #gingingin #ginlovers #ginporn #gintastic #gindrinker #ilovegin

A post shared by Rosie and Gin (@rosieandgin_uk) on

Hmelj

Eden Mill je destilerija s mentalitetom i senzibilitetom craft pivovare. Njihov tim već šest godina uspješno ispunjava očekivanja koje publika pred njih stavlja kao pred prvi škotski hibrid destilerije i pivovare, koja proizvodi pivo, whiskyj i gin.

Proizvode uglavnom male batcheve i ograničene serija, u koje hvataju okuse i atmosferu svoga kraja St. Andrewsa. Kao i mnogi craft pivari, ne traže jedan potpisni okus, nego eksperimentiraju s morskim travama, divljim biljem, šumskim bobicama i vezama s pivom, koristeći parnu infuziju, i vrijednosti a ne recepte. Hop Gin je njihov prvi proizvod i jedan od prvih britanskih hmeljnih ginova. Rade ga s australskim Galaxy hmeljem koji se nakon destilacije još namače u ginu i daje mu žućkastu boju, još jedan jaki statement destilera. Iako je ovakvo namakanje aromata bez dodatne destilacije stigmatizirano kao tehnika za drugorazredne ginove, Hop Gin do danas je jedno od najpopularnijih pića Eden Milla i njegov core proizvod. 

Vrhnje

Cream Gin je rezultat suradnje trgovine Master of Malt i londonskog bara The Worship Street Whistling Shop. Ime ne vara, ovaj se gin zaista radi s maceriranim vrhnjem. Prvi put je destiliran 2012. godine prema ideji Ryana Chetiyawardane, koji je nakon toga napustio Whistlin Shop da bi utemeljio The White Lyan (ostalo je povijest). Chetiyawardana za gin od vrhnja doznao iz starih ilustracija iz 18. stoljeća, gdje se Cream Gin spominje kao jedno od najpopularnijih pića uz Old Tom Gin. Istraživanjem su utvrdili da se Cream Gin  najvjerojatnije dobivao miješanjem vrhnja i šećera u gin kako bi se smekšali i zaokružili žestoki okusi alkohola. U 18. stoljeću umijeće destilacije još nije bilo usavršeno.

U laboratoriju The Worship Street Whistling Shopa cream gin su prvo radili kao pripravak za svoje koktele, no Fluid Movement, utjecajni britanski kolektiv barmena i vlasnika barova, nagovorio ih je da Cream Gin destiliraju i brendiraju kao zasebni proizvod. Umjesto da vrhnje miješaju u gotovi gin, maceriraju ga u citrusnom ginu napravljenom samo za tu svrhu. Nakon hladne destilacije u vakuumu, destilat vrhnja koriste kao bilo koji drugi aromat u ginu. Najvažnija stvar u procesu je to što ne kuhaju vrhnje. Tako sprečavaju loše arome zagorenog mlijeka i čuvaju bogatu mliječnu teksturu, arome i slatkaste okuse vrhnja. Cream Gin sustavno dobiva izvrsne recenzije.   

Junmai sake

View this post on Instagram

. 𝘛𝘩𝘳𝘰𝘶𝘨𝘩𝘰𝘶𝘵 𝘛𝘩𝘪𝘴 𝘞𝘦𝘦𝘬 𝘢𝘵 𝘋𝘢𝘴 𝘓𝘖𝘍𝘛 𝘉𝘢𝘳 & 𝘓𝘰𝘶𝘯𝘨𝘦 𝗦𝗶𝗽 𝗮 𝗝𝗶𝗻𝘇𝘂 & 𝗧𝗼𝗻𝗶𝗰 𝗳𝗼𝗿 𝗘𝗨𝗥 𝟭𝟮 . A fantastic example of East meets West, 𝗝𝗶𝗻𝘇𝘂 is an award-winning Scottish made Japanese-inspired gin. . Marrying English and Japanese traditions together in an exciting, intriguing spirit, 𝗝𝗶𝗻𝘇𝘂 is made with a blend of smooth sake and Scottish gin, the latter featuring juniper, coriander, angelica, yuzu and Japanese cherry blossom as botanicals. This unique combination creates a luxe feel to the gin together with a delightful sweetness. . Sip a sophisticated, Japanese-inspired G&T – made using Jinzu gin and Lobsters tonic – for 𝗘𝗨𝗥 𝟭𝟮 throughout this week at 𝗗𝗮𝘀 𝗟𝗢𝗙𝗧 𝗕𝗮𝗿 & 𝗟𝗼𝘂𝗻𝗴𝗲. 𝗔𝗱𝗱 𝗘𝗨𝗥 𝟯 𝘁𝗼 𝗺𝗮𝗸𝗲 𝗶𝘁 𝗮 𝗱𝗼𝘂𝗯𝗹𝗲! . #DasLoftWeeklyGinSpecial #DasLoftGinBar #DasLoftWein #CocktailsAtTheTop #GinTonic #GinLover #Ginstagram #Gin #GinIsTheAnswer #LobstersTonic #Jinzu #JinzuGin .

A post shared by Das LOFT Wien (@dasloftwien) on

Jinzu je gin sa škotskim karakterom, japanskim okusima i ženskom dušom. Prije sedam godina barmenica Dee Davis u Škotskoj ga je kreirala za Diageo. Jinzu je najavio dva nova trenda: hibridna žestoka pića (napravljen je s Junmai sakeom) i japanske ginove, koji spadaju među najsuzdržanija  i najelegantnija pića na tržištu. Jinzu je toliko eteričan da se čini kako od gina zadržava samo ideju unatoč jasnoj pristunosti borovice i korijandera, dok karakter i eleganciju u potpunosti duguje sakeu, a šarm yuzuu i trešnjinom cvijetu.

Pečena jabuka i slani karamel

View this post on Instagram

NEW PRODUCT KLAXON! . Christmas is just around the corner, and we are making sure your gifts are sorted with the launch of our newest gifting option, our Gin & Gin Liqueur Tasting Set! . Featuring 5cl bottles of Strawberry & Cream Gin, Baked Apple & Salted Caramel Gin Liqueur, Northern Dry Gin, Blackcurrant & Ginger Gin Liqueur AND Fireside Spiced Gin, it is perfect as an introduction to the Poetic License range, or for the seasoned gin lover looking for something different! . Priced at £19.95, it is available on our website now👉 https://bit.ly/33loQ2M, at Roker Hotel Reception, or at Living North Newcastle, Country Living Christmas Fairs in London, Glasgow, or Harrogate, and the BBC Good Food Show Winter at the NEC.

A post shared by Poetic License Distillery (@poeticlicensedistillery) on

Poetic License Distillery neobične ginove izbacuje kao na traci. Osebujnost ovog gina je u njegovu imenu i okusu. Proizvodnja je klasična, skoro staromodna. Pečena jabuka u ginu znači da su macerat jabuke s cimetom i drugim slatkim začinima destilirali tako da podsjeća na Old Tom, a aromatiziranje slanim karamelom dalo je aftertaste koji podsjeća na karamelizirane jabuke.

Prokulice

View this post on Instagram

* COCKTAIL OF THE MOMENT * In the lead up to Christmas, we've be celebrating a different flavour each week, sharing tasting notes, cocktail ideas and serving suggestions for each of our Christmassy creations and this week we've been celebrating all things Brussels Sprout! 🎄 Did you know that the heaviest sprout ever recorded was grown right here in the UK in 1992 and weighed a whopping 8.3kg! Imagine that! 😮 Our "Love it. Hate it." cocktail is a delicious sprouty serve and is so easy to make at home! Here's what you'll need: 50ml Pickering’s Brussels Sprout Gin (1 bauble) 1 ‘thumb’ Fresh Cucumber 20ml Fresh Lime 20ml Simple Syrup 2 Dashes Orange Bitters Elderflower Tonic Brussels Sprout & Cucumber Rose METHOD Muddle the cucumber in your shaker. Add ice and all other ingredients except the elderflower tonic. Shake vigorously for 15-20 seconds. Pour everything into a chilled high-ball glass. Top with elderflower tonic and garnish with a sprout and a cucumber ‘rose’. What are you waiting for? Go ahead and get your family and friends a Christmas drink they'll never forget! Link in bio🎁

A post shared by The Botanical Engineers 🚒 (@pickeringsgin) on

Škotska destilerija gina Pickering’s iz Edinburga, gin od prokulica destilirala je kao svoj božićni okus 2019. Kažu da su “ispunili božićnu sudbinu 10 tisuća zaboravljenih prokulica iz Pertshirea.”Znamo da možda zvuči ludo, ali ovo skromno malo zelje dalo je iznenađujuće lagan i mekan gin s orašastim notama, idealan za koktele,” napisali su na Instagramu. Pickering’s svake godine izbacuje nove okuse za liniju Festively Flavoured Gin Baubles, ukrase za bor napunjene ginom.

Kamenice

U londonskom lancu ribljih restorana Wright Brothers razmišljali su mogu li kamenice posluživati na održiviji način. Odlučili su reciklirati školjke koristeći ih za proizvodnju gina s okusom školjki i algi. Ne koriste smo školjke iz svojih restorana, nego i one s irskog uzgajališta kamenica Carlingford. Školjke prvo stavljaju na hladnu maceraciju pa onda destiliraju. Okus obogaćuju fukusom (mjehurasti bračić) hladnomorskom algom koja se smatra jednom od najzdravijih, borovicom i koricom limuna iz Amalfija. Wright Brothers već su ranije eksperimentirali s ginovima kroz ideju održivosti, radili su gin od purećih prsa i gin za Gin&Tonic s pivskim postotkom alkohola. Half Shell gin opisuju kao mineralan, slankast, s notama ružičastog papra na finišu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.