Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Američki chefovi i restorateri u otvorenom pismu podržali Bidena, jer je Trump izdao restoransku industriju

trump-burgeri

Smatra se da se kuhari i vlasnici restorana ne bi trebali baviti politikom. Njihov otvoreni politički angažman može otjerati goste koji zastupaju drukčije političke stavove. No, izvanredna stanja traže izvanredne mjere. A stanje u američkoj restoranskoj industriji nikad nije bilo kritičnije: restorani svakodnevno propadaju, mnogi se otvaraju samo da bi se par dana kasnije zatvorili zbog pojave virusa u kuhinji ili sali, a niz najpoznatijih restorana nema za koga raditi jer su ulice mnogih američkih gradova poprišta neobjavljenog građanskog rata.

U takvoj je situaciji sasvim logično da su se djelatnici američke restoranske industrije aktivno politički angažirali. Više od 150 chefova i restoratera ovih je dana objavilo otvoreno pismo pod naslovom Restorani za Bidena. Potpisnici su snažno podržali kandidaturu Joea Bidena na predsjedničkim izborima u studenom, uz obrazloženje da je Donald Trump iznevjerio restoransku industriju.

U vrijeme prvog lockdowna Trumpova je administracija uvela Paycheck Protection Program (PPP) kao mjeru koja je trebala očuvati radna mjesta i pomoći restoranima da prežive. No, najveći dio novca iz PPP-a završio je na računima velikih restoranskih lanaca, dok su neovisni restorani i manje kompanije ostali bez sredstava. Trumpova je administracija, uostalom, i pregovarala s predstavnicima velikih lanaca, ignorirajući sve ostale segmente restoranske industrije.

Otvoreno pismo Restorani za Bidena, objavljeno sedam tjedana uoči izbora nije prvi protutrumpovski čin američkih chefova i restoranskih poduzetnika. Pojedini restorani zbog Trumpove kriminalne rasističke politike, nisu dopuštali ulaz njegovim suradnicima, a niz velikih chefova, poput Josea Andresa, Toma Collichia ili Goeffryja Zakariana godinama javno napadaju najgoreg predsjednika u povijesti Sjedinjenih Država. Očito je da u današnjim okolnostima ni restorateri i kuhari ne mogu ostati izvan politike.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.