Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Decanterova zlatna medalja za Malvaziju Pilato iz 2019. godine u određom je smislu izvršenje povijesne pravde

Vinarija Pilato iz mjesta Lašići kraj glasovite Vižinade, doslovno je oduvijek prisutna na hrvatskom vinskom tržištu. Stari naraštaji familije Pilato prve su loze zasadili još 1934. godine, a moderna komercijalna proizvodnja Pilatovih vina počinje u ranim devedesetim godinama. Utoliko vinska kuća Pilato spada među začetnike istarske vinske industrije.

U devedesetim i ranim dvijetisućitim godinama Pilato je dobio par značajnih domaćih nagrada, ali se nikad nije uspio uvrstiti među najpoznatije istarske vinare. Jedan od razloga za relativnu Pilatovu anonimnost bio je i sortiment: znalo se da Pilato proizvodi najbolji bijeli pinot u Istri i da je posadio jedan od prvih istarskih sauvignona. Međutim, istarska se vinska scena, sasvim prirodno, razvila oko malvazije i terana, te donekle muškata i merlota.  S bilo kojom drugom sortom nećete postati velika zvijezda. 

Drugo, Pilato se sasvim stidljivo promovirao (tu je vinarija Pilato slična vinariji Radovan). Poučak velikog Angela Gaje kaže da se vino prodaje otprilike onoliko, koliko ga je vinar spreman prezentirati, pa je sam Gaja zabilježio više stotina tisuća kilometara cesta i letova prije nego je postao globalni sinonim za barbaresco.

Na Pilatova smo vina gotovo zaboravili, dok nam lani tijekom jednog uobičajeno sjajnog ručka u Plavom podrumu, Daniela Kramarić nije otvorila Malvaziju Sur lie 14 posto alkohola. Premda je to vino puno drva i vanilije, jako kalifornijski stilizirano, ono ima čvrstu, ozbiljnu strukturu, lijepu kremastu teksturu, jake sortne značajke i dugački, kremasto-citrusni aftertaste. Vlasnica Plavog podruma smatra da se radi o jednoj od najboljih odležanih malvazija; mišljenje gospođe Kramarić mora se respektirati.

Mi smo, pak, jučer otvorili mladu Malvaziju iz 2019. godine, koja je dan ranije osvojila Decanterovu zlatnu medalju. Radi se o iznimno aromatičnoj malvaziji, s jakim herbalnim i nešto blažim voćnim okusima i impresivno dugim, mineralnim završetkom koji svjedoči o terroiru Vižinade. Zlatna medalja za vinariju Pilato spada među rezultate ovogodišnjih Decanterovih Svjetskih nagrada koji su nas najviše razveselili, jer predstavlja stanovito ispunjenje povijesne pravde prema jednoj od zaslužnih, veteranskih kuća istarskog vinskog preporoda.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.