Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Corriere della Sera proglasio je Marjana Simčiča stranim vinarom godine

marjan-simcic

Talijanski dnevnik Corriere della Sera od 2013. godine na Vinitalyju proglašava pobjednike u svom izboru 100 najboljih talijanskih vina i vinara. Ove godine, zbog pandemije ocjenjivanje je održano u lockdownu pod predsjedanjem talijanskog supersommeliera Luce Gardinija, a pobjednici će biti proglašeni u prilogu Sette. Ove godine u tom prestižnom izboru Slovenac Marjan Simčič, najbolji i najvažniji vinar s ovih prostora, proglašen je najboljim stranim vinarom.

“Vinari koje predstavljamo osjećaju se dijelom puno šireg ekosustava koji treba čuvati. Čovjek kojega proglašavamo Stranim vinarom godine pravi je pionir prirodnih vina,” piše Corriere, “Marjan Simčič je Slovenac s vinarijom u selu Ceglo (Goriška Brda). Simčičevi vinogradi su na granici. Deset hektara u Colliu, 12 hektara u Sloveniji.

simcic-corriere-1

‘Svi moji vinogradi su u krugu od kilometar i pol od vinarije,’ objašnjava Simčič, ‘Devet su cru vinogradi. Neki su stari gotovo 90 godina. Koristimo betonska jaja i veliko drvo, ali sa sinom eksperimentiram i s keramičkim jajima.’ Simčičeva vina, autentična i majstorski napravljena, bez uvijanja govore o isprepletanju kultura na granici. Obitelj Simčič već pet generacija proizvodi vino boreći se s povijesnim preprekama poput zabrane buteljiranja privatnim vinarima u Titovoj Jugoslaviji.

‘Počeo sam raditi u vinariji 1988. kad sam imao s 20 godina,” priča Marjan, “Nakon osamostaljenja Slovenije počeo sam izvoziti u Italiju, Austriju i Ameriku.’ Simčičevo novorođenče: Pinot grigio iz 2018. Iz cru vinograda proizvodi vina iz linije Opoka, dok iz starih vinograda proizvodi Rebulu, crni Teodor i druga vina iz linije Selekcija”.

Corriere je od ovogodišnjeg izbora uveo dvije novine. Svaka vinarija u izboru mora navesti najmanje jednu ekološku akciju ili praksu za održivije vinarstvo i vinogradarstvo i otvorena je posebna kategorija za prirodna vina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.