Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PREGLED BERBE 2020. PO REGIJAMA Usprkos mrazu i problemima s bolestima, vinari Bregovite Hrvatske očekuju izvrsno grožđe.

tomac

Šesnaest toplih i suhih rujanskih dana za redom mogli bi definirati karakter ovogodišnje berbe u vinogorjima Bregovite Hrvatske. Grožđe je imalo dovoljno vremena da se oporavi od kolovoških pljuskova koji zapravo nisu štetili i te da uđe u onu finu zadnju, najvažniju fazu zriobe. Stoga je logično da su vinari Bregovite Hrvatske usprkos pojedinim klimatskim ekscesima i bolestima koje su tijekom ove vegetacijske godine napadale vinograde, prilično optimistični.

TOMISLAV TOMAC, VINA TOMAC, PLEŠIVICA Ovo bi mogla biti jedna od najboljih berbi na Plešivici

“Početak vegetacijske godine obilježen je kasnim proljetnim mrazom koji nam je uništio oko desetak posto potencijalnog uroda. Slijedilo je lijepo vrijeme, pa smo pogodili tri idealna momenta za aplikaciju pripravka 500p i jednu aplikaciju pripravka 501. Lipanj i srpanj bili su, međutim, dosta problematični, jer je svakih nekoliko dana padala kiša. S obzirom na to da kao biodinamičari ne koristimo konvencionalnu zaštitu, to je razdoblje bilo dosta stresno. U kolovozu i u prvoj polovici rujna vrijeme je bilo izrazito povoljno za dozrijevanje grožđa. Specifičnost ove godine jest u tome što je jednako dobra i za pjenušce i za mirna vina. Nikad prije nismo imali desetak dana pauze unutar berbe, što nam ide na ruku. Prvo smo brali grožđe za pjenušce, koje je imalo idealne parameter i bilo u perfektnom zdravstvenom stanju, dok smo grožđe za mirna vina pustili da dođe do optimalne zrelosti, što su nam omogućili topli rujanski dani. Mislim da je 2020. jedna do najboljih berbi na Plešivici, ali…vidjet ćemo kad vina budu gotova.

TOMISLAV BOLFAN, VINA BOLFAN, HRVATSKO ZAGORJE Zbog toplog rujna očekujem uzbudljiva vina

Vegetacijska godina počela je kasnije nego lani. Sve do cvatnje nije bilo većeg pritiska peronospore i pepelnice. No, poslije cvatnje zbog visoke se vlažnosti pojavilo puno peronospore. U pojedinim je razdobljima kiša padala desetak dana zaredom, što je stvorilo uvjete za izraženi pritisak peronospore. Tko nije koristio zaštitu i prije i poslije kiše, pretrpio je velike gubitke. Uglavnom oblačna godina bez ekstremno visokih temperature, pogoduje dobivanju grožđa s jakim sortno prepoznatljivim aromama, koje u vrućim godinama znaju biti prigušene. Važno je reći da berba nije počela prije 10. rujna, što je bilo redovito stanje stvari do 2005. godine. U vrijeme berbe pH grožđa se kreće oko 3, a kiseline u sivom pinotu su oko sedam, uz vrlo dobre šećere. Zanimljivo je da ove godine berbu nismo počeli sauvignonom nego sivim pinotom i muškatom. Ova lijepa i topla jesen sa svježim noćima, mogla bi nam donijeti uzbudljiva vina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.