Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ova pekarnica priredila je rođendansku proslavu svom starteru. Napunio je 65 godina

starter-rodjendan

Karantena je razmnožila divlje kvasce po svijetu. Milijuni ljudi počeli su uzgajati svoje startere, razmjenjivati ih, objavljivati na društvenim mrežama, davati im imena. Zašto i ne bi? S obzirom na to koliko su živahni, koliko pažnje zahtijevaju i koliko mogu razveseliti kad kruh uspije, starteri jesu neka vrsta kućnih ljubimaca.

Vlasnici britanske pekarnice Hobbs House otišli su još dalje. Nedavno su priredili pravu rođendansku proslavu svom starteru, koji puni 65. godinu. Sve je bilo kao na rođendanu: svjećice, kolači, konfeti.  “Naš starter slavi 65 godina,” napisali su na Instagramu, “ Za razliku od svojih vršnjaka, on neće u penziju. Radit će još desetljećima i dizati beskrajno mnogo divnih kruhova.” A starter koji dobiva ovakvu pažnju sigurno nije običan. Donijeli su ga iz Njemačke 1955. i nastavili njegovati u Hobbs Houseu, koji radi već pet generacija.  “Volimo reći da je starter najmarljiviji zaposlenik naše pekarnice. A tako važan član tima zaslužuje propisnu proslavu rođendana,” objavila je šefica marketinga Hobbs Housea Alice Drake.  

Održati starter toliko godina velika je stvar, ali 65 godina i nije duboka starost za startere. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, najstariji poznati starter na svijetu ima 122 godine i otkriven je u Wyomingu kod 83-godišnje Lucille Dumbrill. U San Franciscu, pekarnica Boudin tvrdi da svoj starter održava 171 godinu, dok je nedavno oživljen sasušeni divlji kvasac iz muzeja, koji potječe iz Egipta otprije 45000 godina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.