Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vincekova pita od šljiva uvjerljivo dokazuje da se prhko tijesto ne smije raditi s margarinom

vincek-sljive-g

I Vincek, zagrebački lanac slastičarnica u obiteljskom vlasništvu, pridružio se šljivomaniji koja ovog rujna vlada u svim žanrovima ugostiteljskih lokala. U Vinceku na Kvatriću danas smo kupili lijepe i velike pite od šljiva. Koje su nažalost još jednom dokazale da se kolači, a osobito tijesta za kolače, ne smiju raditi s margarinom. Tijesta za slatke pite tradicionalno su prhka. Ona se izrađuju s kockicama maslaca koje sprečavaju spajanje svih elemenata tijesta pa tijesto ostaje prhko.

Vincek, međutim, kao što pošteno piše na deklaraciji u vitrini s kolačima, svoje pite peče s margarinom, koji sadrži više vode od maslaca. Rezultat je, u ovom konkretnom slučaju, gumasto i gnjecavo tijesto na kakvo ne biste bili ponosni da ga ispečete kod kuće. Šljive su, s druge strane, bile izvrsne. Vincek je simpatična i uspješna slastičarnica prilično masovnog karaktera, s vrlo prihvatljivim cijenama (pita od šljiva košta 8 kuna) koja mora paziti na food cost. Ali, barem u formatima koji breuvjetno zahtijevaju maslac poput prhkog i lisnatog tijesta, Vincek ne bi trebao koristiti margarin.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.