Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

LISTA ZA ONE KOJIMA SE NE DA NA MORE 11 najboljih restorana kontinentalne Hrvatske

bolfan-vinski-vrh

Vani je sunčano i toplo. U subotu i nedjelju popodne trebalo bi biti vruće, što znači da nema smisla provesti cijeli vikend u Zagrebu. Za one kojima se ne putuje na more, sastavili smo listu najboljih restorana u unutrašnjosti. Oni su načelno jeftiniji od restorana na moru, neki su puno bliži Zagrebu, a priroda je u kasno ljeto idealna za relaksaciju i ublažavanje stresa. Naravno, kontinentalna Hrvatska ne obiluje vrhunskom gastronomijom, nego se uglavnom radi o jednostavnijem kulinarstvu. Što ne mora uvijek biti loše. Na listi nema samoborskih i plešivičkih restorana, jer njih smatramo dijelom zagrebačke restoranske scene.

1. Đurina hiža, Varaždinske toplice

Đurina Hiža već godinama opravdano uživa kultni status među zagrebačkim mesožderima. Riječ je o jednom od boljih i ambicioznijih steakhousea u cijeloj zemlji, koji doslovno neprekidno napreduje. Đurina Hiža smještena je preko puta velike stare šume u zaista lijepom i smirujućem ambijentu.

2. Galić, Kutjevo

Restoran vinarije Galić jedini je pravi fine dining u cijeloj Slavoniji. Kuhanje je sezonsko, tehnički kompetentno i prezentacijski atraktivno, posluga je izvrsna, a svi koji vole vina uživat će u društvu stotina barriquea i jednoj od najmodernijih hrvatskih vinarija. Uz sve to, berba grožđa idealan je povod do se odvezete do Kutjeva.

3. Višnjica, Slatina

visnjica-hotel

Moramo priznati da nikad nismo bili u ovom izletištu s ergelom, ali imamo i više nego dovoljno povjerenja u sjajnog Gorana Kočiša, Michelinova chefa koji je iz zagrebačkog Noela otišao u rodnu Slavoniju. Kočiš još nije formirao novi jelovnik,tako da Višnjica uglavnom nudi velike komade jednostavno pripremljenog mesa. S obzirom na znanje i talent gospodina Kočiša, ne sumnjamo u kvalitetu i okuse.

4. Baranjska kuća, Karanac

baranjska-kuca-g

Baranjska kuća autentični je spektakl, zbog ambijenta cijelog kompleksa posvećenog starim zanatima i zbog seljačke, naizgled rustikalne hrane koja je zapravo skuhana jako precizno i gotovo ekspertno. U zadnjih nekoliko godina nigdje nismo jeli tako dobrog soma i šarana kao u Baranjskoj kući.

5. Mala hiža, Čakovec

r-mala-hiza

Mala hiža trajna je restoranska institucija sjeverozapadne Hrvatske. Prije četiri ili pet godina oko Male hiže počeli su se događati stanoviti nesporazumi, jer se restoran javno prezentirao i kao fine dining, pa su poneki gosti imali previsoka očekivanja. Mala hiža definitivno nije fine dining restoran. Ona je vrlo solidan restoran lokalne kuhinje, s odličnim šumskim gljivama, finim jelenima, srnama i drugim većim komadima mesa i s ekstenzivnom međimurskom vinskom kartom.

6. American Bar Dollar Osijek

american-bar-dollar-osijek

Dollar je vrlo atraktivan street food lokal u centru Osijeka, u sklopu gastro huba District 5, s odličnim lokalnim craft pivom i izvrsnim steakovima. Nadamo se da su proširili vinsku kartu.

7. Zimska luka, Osijek

zimska-luka-konfitirani-smudj

U Zimskoj luci, restoranu hotela Osijek s lijepim pogledom na Dravu, kuha Tomica Đukić, jedan od najtalentiranijih hrvatskih chefova, koji je postao nacionalno poznat kao glavni kuhar nogometne reprezentacije. Naravno, hotelski format nameće svoja ograničenja, no u hotelu Osijek uvijek smo jeli jako dobro, a posebno pamtimo jednu gozbu posvećenu crnoj slavonskoj svinji. Posluga je prvorazredna.

8. Kozjak, Sveti križ, Začretje

Kozjak je veliki restoran ns brijegu blizu šume i shopping centra Roses. Kozjak pazi na kvalitetu svojih sastojaka, osobito mesa, bilo da je riječ o suhomesnatim proizvodima ili teletini i govedini. Porcije su ogromne, a vinska karta korektna.

9. Stari podrum, Ilok

stari-podrum-ilok

Stari podrum u Iloku nalazi se u vlasništvu renomirane vinske kuće Iločki podrumi. Sam restoran smješten je u prostorima bivše vinarije. U Starom podrumu pojeli smo jedan od najfinijih fiš paprikaša u Hrvatskoj. Vina su, naravno, izvrsna.

10. Kormoran, Kopački rit

kormoran

Ovaj restoran smješten na samom ulazu u Kopački rit, jedan od najspektakularnijih parkova prirode u Hrvatskoj, u zadnjih je desetak godina nekoliko puta mijenjao vlasnike. Svježi, cijeli smuđ na žaru uvijek je bio izvrstan.

11. Bolfan, Hrašćina

bolfan

Kuhanje u pitoresknom ambijentu vinarije Bolfan često varira. No, sastojci su uvijek svježi, lokalni, glavnom iz organskog uzgoja. A šetnju vjerojatno najljepšim zagorskim vinogradom nipošto ne bi trebalo propustiti. Pogotovo ne u rujnu. Vina su jako dobra, definitivno najbolja u Zagorju.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.