Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

U povodu 30. rođendana Bornsteina, Belje je u vinoteci na Kaptolu predstavilo nekoliko izvrsnih arhivskih vina

bornstein-belje-enologinja

Vlado i Slavica Borošić 1990. godine otvorili su jednu od prvih privatnih vinoteka u Hrvatskoj na adresi Pantovčak 9. Kasnije u devedesetim godinama uselili su se u prelijepi podrum na Kaptolu 19. gdje se i danas nalaze vinoteka i vinski bar Bornstein, već dugo u vlasništvu bračnog para Srpek.

Budući da je otvaranje Bornsteina predstavljalo jedan od prekretničkih događaja u povijesti moderne hrvatske vinske scene, logično je da se 30 rođendan otvaranja prve vinoteke i nastanka brenda obilježava cijelu ovu godinu. U sklopu proslava tridesetogodišnjice Bornsteina u četvrtak 10. rujna na Kaptolu je gostovala vinarija Belje sa svojim arhivskim vinima. Koja su izvanredna .

bornstein-belje-arhiva

Vina je predstavila enologinja Marijana Nedoklan. Poslije uvodne čaše vibrantne Vrhunske graševine iz 2019. prešli smo na elegantna stara vina, kojima su godine donijele samo dobro.

Graševina Goldberg iz 2006. osvajačica Regionalnog trofeja na Decanterovim Svjetskim nagradama, trenutno je u optimalnoj formi. Ona je još uvijek jako živahna, s kiselinama od preko 6,5 grama u Belju su analizirali vino prije tastinga) s jako puno svježeg i tek nešto suhog voća . Ovo je izvrsno vino, koje dosta dobro poznajemo, profitiralo s godinama; dobilo je na kremoznosti, ali je zadržalo niz značajki mlađih bijelih vina, osim boje koja je otišla prema starom zlatu.

belje-marijana-nedoklan
Enologinja Marijana Nedoklan

Glavna zvijezda večeri Graševina iz 1989. osvojila je zlatnu medalju još u bivšoj državi, na Novosadskom sajmu. I ovo je vino, s 11 grama neprevrelog šećera i 6,6 grama kiselina, u prvorazrednom stanju. Njegovim bouquetom dominiraju tercijarni elementi: topli božićni začini, kandirani citrusi, orasi i med, ali nije nimalo slatko. Dapače, posjeduje dugi, neobično mineralni aftertaste . 

bornstein-belje-tocenje

Još je mineralniji Chardonnay Goldberg iz 2006. godine koji gotovo da ima strukturu vrlo ozbiljnih chablisa, s još dosta primarnih aroma. Obje Graševine i Chardonnay sinoć su pokazali da bijela vina izvrsno odležavaju i da masovno raširena predrasuda da se bijela vina trebaju piti mlada nije utemeljena na kvalitativnim razlozima. Uostalom, Lopez de Heredia svoju liniju bijelih vina počinje prodavati tek desetak godina poslije berbe.

Nakon impresivnih bijelih vina probali smo još odličnu Frankovku Goldberg iz 2012. za koju je grožđe djelomično prosušivano na lozama premda se radi o posve suhom vinu, i još mladi Cabernet Sauvignon iz 2009. Puno domaćih kupaca misli kako se vrhunska vina ne mogu proizvesti u velikim industrijskim vinarijama. Sinoćnja degustacija starijih berbi Vina Belje vrlo je čvrst argument protiv takve teze.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

U povodu 30. rođendana Bornsteina, Belje je u vinoteci na Kaptolu predstavilo nekoliko izvrsnih arhivskih vina

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min