Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

PAPA FRANJO ‘Hrana je božanski užitak, baš kao i seks’

papa-g

Osnivač Slow Food pokreta, ekološki aktivist Carlo Petrini u srijedu je u Italiji objavio knjigu Terra Futura: Dialoghi con Papa Francesco sull’ecologia integrale. Kao što podnaslov govori, knjiga je napisana na temelju Petrinijevih razgovorao integralnoj ekologijis Papom Franjom. Integralna ekologija jedna je od glavnih tema pontifikata i centralna tema četvrtog poglavlja Papine ekološke enciklike Laudato Si’. Prema konceptu integralne ekologije, sve je na svijetu blisko povezano, pa tako i rješenja za današnje probleme zahtijevaju sveobuhvatni, holistički pogled na stvari. 

Petrini je, kako je rekao, knjigu napisao da bi popularizirao Papinu inicijativu za prekidanje destruktivnih uzoraka i odnosa koji su doveli do masovne društvene i ekološke nejednakosti. 

U knjizi Terra Futura razgovarali su i o hrani. Papa Franjo hranu je proglasio “božanskim užitkom” i u tome je usporedio sa seksom.  “Svrha uživanja u hrani je održavanje zdravlja,” rekao je Papa, “kao što je svrha seksualnog užitka uljepšavanje ljubavi i jamstvo produljenja vrste. Užitak dolazi izravno od Boga, nije ni katolički ni kršćanski niti bilo čiji, užitak je jednostavno božanski.” Prema Papinom mišljenju seks, užitak općenito, trebalo bi prestati tabuizirati kako se to činilo u prošlosti. “Nema mjesta zelotskom moraliziranju koje negira užitak,” pojasnio je u razgovoru s Petrinijem, “To je pogrešna intepretacija kršćanske poruke.” 

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

PAPA FRANJO ‘Hrana je božanski užitak, baš kao i seks’

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min