Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

UŽIVAJMO VANI S JAMNICOM BOTANICOM Najveselija mjesta u Zagrebu za druženje uz koktele

koktel-maksimir-1

Posve je očigledno kako ćemo se morati družiti na otvorenom što je dulje moguće, vjerojatno sve dok ne počnu padati prve teške , hladne kasnojesenske kiše. Sada, dok su dani još lijepi i topli, kad je počela škola i kad se studenti spremaju na povratak u predavaonice i domove, jako puno ljudi, mladih i onih nešto starijih, vrijeme provodi na livadama, parkovima, brdima i drugim zelenim okupljalištima kojih je Zagreb, srećom, prilično pun.

U protekla tri nastavka serijala Uživajmo vani bavili smo se prebatched koktelima s Jamnicom Botanicom, koja je zbog prirodne voćne slatkoće bez dodanih šećera i izvrsnih okusa limuna i mente i naranče i pelina, idealna za jednostavne i efektne koktele koje možete ponijeti na piknike, izlete i u izlaske. Kad ih spojite s najpopularnijim mjestima za druženje u gradu, popodneva i večeri postaju puno ljepši. 

Meštrovićeva Džamija, Trg žrtava fašizma

dzamija-lampioni
jamnica-botanica-campari

Stepenice Meštrovićeve Džamije, kako cijeli grad zove paviljon u kojem se nalazi Dom hrvatskih likovnih umejtnika, omiljeni su hotspot za zagrebačke starije tinejdžere i mlađe studente već više od četrdeset godina. Džamija kao masovno okupljalište zaživjela je s punkom i novim valom. Svatko tko je držao do sebe i u ono vrijeme išao u obližnje gimnazije u Križanićevoj imao je rock band, a stepenice oko Džamije bile su glavno mjesto za isprobavanje novih pjesama na akustičnoj gitari, pred cijelim razredom. Po noći, poslije svirki u Kulušiću, pred Džamijom se sjedilo uz još koje pivo, a kraj školske godine često se slavio kupanjem u fontani. Studenti s Politologije i novinarstva u Lepušićevoj, pred Džamijom su proslavljali polaganje ispita kad nisu imali novca za kafiće. Do danas, usprkos nedavnom preuređenju Džamije, njena se društven uloga nije promijenila. Skejtere su pred Džamijom zamijenili novi klinci iz gimanzija u Križanićevoj ulici , koji tamo redovito sjede prije ili poslije škole, a često im se pridružuju studenti iz Lepušićeve. Džamija je in već više četrdeset godina, što je jedinstven slučaj u Zagrebu i šire.

2. Maksimirska livada pod brezama, ispod Vidkovca, kraj Malog jezera

vidikovac-botanica

U cijelom gradu vjerojatno ne postoji romantičnije mjesto za piknik. I danas smo šetajući Maksimirom naišli ne nekoliko parova kako uživaju pod krošnjama, na dekicama postavljenima na zelenom trravnjaku ispod Vidikovca. Na toj omanjoj livadi kraj najmanjeg maksimirskog jezera, imate osjećaj da ste duboko u pravoj prirodi, ali ste sigurni kao da ste u parku u centru grada. Maksimir je, naravno, zagrebački Central Park, a livada ispod Vidikovca najbolje je mjesto za uživanje u koktelima, dobrim sendvičima i kolačima.  Maksimir obliluje i drugim znaimljivim mikrolokacijama poput sunčališta kraj Velikog jezera ili klupa kraj kapelice iznad Fakultetskog dobra.

3. Zrinjevac

zrinjevac

Zrinjevac je perfektan primjer društvenog preporoda parka u strogom središtu Zagreba. Prije dvadesetak godina Zrinjevac je bio strogo formalno , nedemokratsko mjesto koje je privlačilo malo veći broj tek povremenim subotnjim i nedjeljnim glazbenim matinejama. Zahvaljujući filmskim i gastrofestivalima, Zrinjevac je danas središnji gradski park gdje ljudi leže u ligeštulima i na travi, gledaju u nebo i krošnje i uživaju u piću i hrani. Optimalno za koktele.

4. Sljeme

sljeme-hunjka
koktel-sljeme

Ovo je možda malo avangardno, ali običaje je dobro nadopunjavati. Na Sljemenu se piju pivo i gemišti, jedu grah i štrudle, jer tisuće kalorija potrošenih na penjanje moraju se nadoknaditi. S druge strane, na Sljeme se od početka pandemije penje toliko mnogo Zagrepčana da gore imate osjećaj kao da ste u Bogovićevoj u subotu u podne. Novi planinari donose nove navike. Jedna do njih mogla bi biti i uživanje u osvježavajućim  zdravim koktelima na nekoj od prelijepih sljemenskih livada.

5. Kvartovski parkovi i igrališta

kokteli-vani

Poslije potresa, Zagreb je postao kvartovski grad što nije bio nikad. Ovih smo dana grupu gimnazijalaca iz Križanićeve Sedme pitali gdje bi izlazili ako ponovo dođe do lockdowna, dakle ako se zatvore svi kafići, burgeraji, pizzerije i sushi barovi. Jednoglasno su odgovorili da bi se družili u kvartovskim parkovima i na igralištima. Tamo osjećaju najsigurnije, jer u kvartu više manje svakog poznaju. Fenomen provođenja slobodnog vremena u kvartovima zapravo je novi potrošački trend u Zagrebu, što je vidljivo i po vrlo dobrom poslovanju kvartovskih lokala. Druženje u kvartu je opuštenije i duže, nema dress code, djeca i kućni ljubimci imaju prostora za igru, i uvijek upoznate nove ljude. 

Ovaj sadržaj produciran je u suradnji s Jamnicom

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.