Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PREGLED BERBE 2020. PO REGIJAMA Slavonija, Baranja i Ilok svakako trebaju izbjeći visoke prinose

krauthaker-martina

Jedna od specifičnosti ovogodišnje berbe jest strah vinara od visokih prinosa. Riječ je, naravno, o posljedici lockdowna, kad je na nekoliko mjeseci prodaja vina restoranima i hotelima naprosto stala. S obzirom na nagli završetak turističke sezone taj se problem upravo ponavlja. A najugroženiji su srednji i veliki proizvođači kontinentalne Hrvatske zato što oni i u normalnim godinama imaju problema s plasmanom graševine, koje na tržištu ima više nego što je hrvatski potrošači i turisti mogu popiti, dok je izvoz još uvijek irelevantan.

Jedan od najvažnijih slavonskih vinara još nam je u lipnju rekao da ove godine neće otkupljivati grožđe od kooperanata i da je radikalan zelena berba najvažnija ovogodišnja operacija u njegovim vinogradima. Jedino vinarije koje su orijentirane gotovo isključivo na maloprodaju poput Orahovice, ove se godine ne plaše velikog uroda, jer su uspjele prodati skoro sve prošlogodišnje vino.

I dok berba 2020. na istoku Hrvatske nužno protječe u sjeni izbjegavanja prevelikog uroda,ona bi, zapravo, mogla donijeti niz izvrsnih vina.

VLADO KRAUTHAKER, VINA KRAUTHAKER Smanjit ćemo prinose od 10 do 60 posto

Vlado Krauthaker_1

Vegetacijska godina 2020. počela je niskim temperaturama i manjkom dubinskih voda. Taj je manjak uvjetovan nedostatkom snijega u zimskim mjesecima. Cvatnja ranih sorti počela je u zadnjoj dekadi petog mjeseca. Zbog oborina koje su pale u vrijeme cvatnje, cvatnja se odužila na više od deset dana. Zatim smo sredinom sedmog i početkom osmog mjeseca imali tuču u dijelovima Kutjevačkog vinogorja. Prvi udar leda završio je, uvjetno rečeno, relativno dobro, dok je drugi, kolovoški, kad je zrioba već krenula, oštetio bobice koje se još nisu oporavile pa postoji mogućnost pojave zelene truleži.

Osim tuče, valja spomenuti da je na području Kutjeva tijekom osmog mjeseca palo više od 100 litara kiše po kvadratnom metru, što dodatno potencira opasnost od zelene truleži Svejedno, mislimo da će godina biti uredna, što ovisi o vremenu u rujnu. Nadamo se suhim i toplim danima. Slador i kiseline za sada su relativno optimalne za kutjevačko područje. Vinari koji žele niže alkohole već mogu krenuti u berbu sorti iz prve epohe dozrijevanja,. Kad je riječ o kvantiteti, pristupili smo redukciji uroda za 10 do 60 posto, zavisno o sorti i o vinima koja planiramo proizvesti.

SUZANA ZOVKO, GLAVNA ENOLOGINJA BELJA Jako smo zadovoljni kvalitetom graševine

belje-vinogradi1 copy

Ovogodišnja berba u vinogradima Vina Belje počinje u prvoj polovici rujna, što je optimalan početak berbe u Baranji. U zadnjih deset godina imali smo nekoliko berbi koje su počinjale u drugoj polovici kolovoza zbog velike vrućine i suše, pa smo zadovoljni što će se ovogodišnja berba odvijati u normalnim, standardnim rokovima. Velike količine kiše koje u Baranji nisu uobičajene za kolovoz, zahvatile su tek manji dio naših vinograda, pa je glavnina grožđa na 564 hektara u rodu sačuvana i u izvrsnom stanju zbog čega očekujemo jako dobru berbu. Prvenstveno smo zadovoljni kvalitetom graševine, koja zauzima više od 80 posto naših vinograda . Evo i glavnih klimatskih značajki berbe 2020. u Baranji

Zima

  • Ekstremno blaga zima
  • Vrlo mala količina oborina
  • Rezidba obavljena nesmetano i u roku

Proljeće

  • Kasniji početak vegetacije
  • Manje oborina nego uobičajeno, uz niske jutarnje temperature
  • Cvatnja i oplodnja u rokovima

Ljeto

  • Periodi visokih temperatura, ispresijecanih čestim oborinama
  • U kolovozu je na pojedinim lokacijama palo i do 200 litara kiše po kvadratnom metro, što je utjecalo na pomicanje termina berbe

KARMELA TANCABEL, ČLANICA UPRAVE ILOČKIH PORUMA Grožđe je u perfektnom stanju, nadamo se predikatima traminca

principovac-imanje copy

Vegetacijska godina 2020. imala je svoje izazove s obzirom na vremenske prilike, ali se sasvim sigurno radi o godini koju nisu obilježile stresne situacije poput onih koje su se dogodile u prošloj vegetacijskoj godini. Jako smo zadovoljni trenutnim stanjem na položajima Vukovo i Principovac, kao i u drugim vinogradima u našem vlasništvu. Stabilne vremenske prilike prate sadašnju fazu dozrijevanja grožđa, tako da grožđe dočekuje berbu zdravo i vrhunske kvalitete.

Početak berbe planiran je za 7. rujna, dakle dva dana kasnije nego 2019. godine i desetak dana kasnije nego 2018. godine. Krećemo s berbom frankovke za proizvodnju rosea i baznog vina za proizvodnju našeg klasičnog pjenušca Princeps. Nastavljamo s bijelim pinotom, rizlingom i chardonnayom, dok ćemo datum berbe graševine i traminca odrediti kad se na našim položajima steknu idealni uvjeti za te dvije sorte.

Za liniju odabranih vina ručno beremo grozdove s položaja Vukovo, kao i s položaja Principovac gdje je urod znatno manji nego na Vukovu. Za liniju Vrhunskih vina biramo najbolje grozdove s tih položaja, dok za Limitiranu ediciju poluslatkih i polusuhih vina s Principovca grožđe ostavljamo na trsu desetak dana poslije svršetka redovne berbe..

Dio traminca s najboljih položaja čekat će vremenske uvjete za kasnu berbu, izbornu berbu i berbu prosušenih bobica, a željeli bismo da zima bude dovoljno hladna za ledenu berbu traminca, koju smo zadnji put imali 2012. godine

Iločki podrumi će ove godine otkupljivati grožđe svojih svih kooperanata, premda u manjem opsegu nego lani kad smo otkupili oko 1.5 milijun kilograma grožđa 

IVANA NEMET, ENOLOGINJA, NIKOLA ANTUNOVIĆ, TEHNOLOG PP ORAHOVICA Bude li jesen suha, godina će biti izvrsna

orahovica-nemet-vinograd
Direktor vinogradarstva Nikola Antunović i enologinja Ivana Nemet

Ove godine berba zbog vremenskih prilika počinje nešto kasnije nego lani. Prvo ćemo brati sivi pinot, chardonnay i sauvignon. Frankovku ćemo također brati rano, zbog rosea. Berbu silvanca planiramo u nekoliko različitih termina po mikrolokacijama, zavisno o stupnju zrelosti grožđa. Frankovka za vrhunsku kvalitetu brat će se s mladog nasada. Vinogradi su stari pet godina, a već je prethodna berba s tog nasada dala izvrsne rezultate. Očekujemo nešto veće količine od odnosu na lanjsku godinu. Radi se o 10 do 15 posto većem urodu, zato što su nam u rod došli mladi vinogradi. Graševini na nekoliko različitih lokaliteta želimo posvetiti posebnu pažnju: radi se i o mladim i o starim vinogradima koji su ciljano rezani za postizanje bolje kvalitete grožđa u različitim terminima berbe. Ove godine vinogradi odolijevaju bolestima. Ako jesen bude topla i sušna možemo govoriti o izvrsnoj vinogradarskoj godini. Evo glavnih klimatskih značajki na orahovičkom području 

Zima

  • Blaga zima s vrlo malo snijega krajem veljače, koji se zadržao svega par dana
  • Rezidba započela na vrijeme odrađena u očekivanom roku.

Proljeće

  • Početak vegetacije obilježilo je suho vrijeme, bez znatnih padalina
  • Cvatnja je pomaknuta tjedan dana u usporedbi s lanjskom godinom, te je trajala duže nego inače
  • Oplodnja je prošla zadovoljavajuće

Ljeto 

  • Česte i obilne kiše.
  • Razvoj bobica dulji i sporiji nego što je uobičajeno, ali grožđe nema nikakva oštećenja
  • Tijekom cijelog ljeta izmjenjivali su se dani s vrlo visokim temperaturama i dani s puno kiše.
  • Kraj ljeta ukazuje na još uvijek nedovoljnu zrelost grožđa.
  • Šećeri su niži nego lani, a kiseline su visoke.
  • Grožđe je iznimno zdravo.
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.