Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MOBILE BARTENDING U zagrebačkom Provider Serviceu su nam u 15 minuta od nule podigli cijeli craft bar

provider-g

Mobilni barmeni postaju najtraženija roba na eventima. Posebno u eri pandemije, kada je organizacija okupljanjana otvorenom praktički jedina održiva opcija. Barmen koji dolazi na događaj i na licu mjesta priprema atraktivne koktele duša je dobrog eventa. No, mobilni bartending ima i druge prednosti. Od mogućnosti izbora bilo koje lokacije do brzog postavljanja i rastavljanja, posebno važnog za ranojesenske evente na kojima puno ovisi o vremenskim prilikama. Tu je naravno i najjači argument, čisti užitak serviranja pića i koktela na zanimljivim, dekorativnim barovima, na neočekivanim mjestima, u vinogradima, na ulicama, plažama, krovovima zgrada…praktički bilo gdje i bilo kada. 

Zbog svega ovoga, zadnjih godina doslovno posvuda viđamo simpatične preuređene kamiončiće-barove, ali i barmene koji se na eventima pokušavaju snaći s onim što im organizator osigura. “Snalažljivost je jedna od ključnih osobina dobrog barmena, moraš biti u stanju napraviti dobro piće s onim što ti je na raspolaganju,” rekao u jednom intervjuu Filip Lipnik, osnivač brenda Art of Bar i jedan od prvih hrvatskih barmena koji je napravio posao na mobilnom bartendingu. Upravo taj detalj možda najbolje objašnjava eksplozivan rast nove tržišne niše mobilnih barova. Za nas kao goste, dobra pokretna stanica je praktična pogodnost. Za profesionalne barmene, međutim, dobar mobilni bar može značiti ulaz u industriju evenata, mogućnost širenja brenda, pop-up nastupe, ukratko razliku između prosječnog i dobrog biznisa. Ponuda mobilnih barova raste gotovo koliko i potražnja. 

provider-bar

Na jedan od zadnjih vrućih dana ovog rujna u zagrebačkog trgovini Provider Service, jedinom hrvatskom one-stop-shopu za opremanje restorana, barova i hotela, vidjeli smo kako u praksi funkcioniraju mobilni barovi. Sklopivi pokretni bar talijanske kompanije The Bars došao je u kutiji poput onih iz Ikee, koja stane u normalni prtljažnih automobila. Jedna osoba za desetak ili petnaest minuta od nule može podići pravi profesionalni bar. Što je posebno važno kad uzmemo u obzir da ljudi svugdje, pa i na improviziranim eventima u šumama i vinogradima, očekuju vrhunske koktele. O vjenčanjima, poslovnim okupljanjima i festivalima da ne govorimo. Za The Bars barom mogu ugodno sjediti najmanje četiri osobe.

provider-detalj

The Bars su talijanski specijalisti za barsku opremu. Brend utemeljen 1999. godine (danas u sastavu World Grupe) s preporodom craft koktela ušao je u globalnu ekspanziju. The Bars je poznat po dizajnu i inovacijama utemeljenima na stvarnim potrebama barmena i industrije, i visokoj kvaliteti jer sve proizvode u Italiji. Velik dio njihovog portfolia razvijen je u izravnoj suradnji s barmenima. 

provider-shaker-barmen

Testiranje The Barsovog mobilnog bara napravili smo na maloj zelenoj površini u blizini Provider Servicea na Sveticama, namjerno smo tražili malu površinu i kompliciranije uvjete. 

provider-luftbremzer

Od mobilnog bara očekujete nešto malo i lagano. Zato nas je iznenadilo kad je iz kartonske kutije, na livadi na kojoj nije bilo ničega, u desetak minuta niknuo masivni, solidni bijeli bar za kojim komotno mogu sjediti najmanje četiri osobe, s pokretnim peanut barom, glass railom, speed rackom i pripremom za priključivanje na vodu. Sa 1,6 metara širine bar je dovoljno velik za komotno serviranje pića i dovoljno praktičan da stane bilo gdje. Doslovno pola sata nakon što se parkirate na lokaciji možete smiješati prvo piće.

Mobilni barovi postali su popularni jer su spojili niske ulazne troškove i mogućnost serviranja luksuznih pića i craft koktela. Nakon što se tržište ovoga proljeća iz temelja promijenilo, postali su jedan od ključnih trendova barske industrije za 2020. godinu. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.