Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Obitelj Tomac u epidemijskoj godini podiže novu vinariju

tomac-vinarija-g

Betonski kostur nove vinarije već dominira dvorištem starinskog imanja obitelji Tomac u mjestu Donja Reka kraj Plešivice. Moderna velika vinarija bit će, zapravo, spektakularna interpolacija sa stiliziranim elementima tradicijske lokalne arhitekture. Projekt potpisuje zagrebački studio Dva arhitekta. Dva arhitekta, Tomislav Čurković i Zoran Zidarić, dobili u više nagrada za zaista impresivnu vinariju Galić u Kutjevu, podignutu pretprošle godine.

“Vinarija će biti u funkciji za berbu 2021,” rekao nam je Tomislav Tomac dok smo u petak predvečer fotografirali gradilište najmodernijeg i najatraktivnije vinskog pogona na području Bregovite Hrvatske koji se, eto, gradi usred epidemijske godine.

Korona je nanijela goleme štete globalnoj i lokalnoj vinskoj industriji. Champagne smanjuje proizvodnju za stotine milijuna boca, a veliki su bordeauxi prepolovili cijene. Većina hrvatskih vinara zadnjih mjeseci razmišlja hoće li preživjeti ovu godinu, te se nada što manjim prinosima u predstojećoj berbi.

tomac-pet-nat

U takvoj blago rečeno destimulativnoj atmosferi, Tomci su se upustili u izgradnju nove vinarije, što se doima kao herojski pothvat ali je prije svega riječ o racionalnoj poslovnoj odluci. Potražnja za pjenušcima obitelji Tomac premašila je njihove tehničke proizvodne mogućnosti, što je zahtijevalo investiciju koja omogućuje i novi iskorak u kvaliteti: njihova su se vina etablirala na tržištu zahvaljujući kvaliteti i inovacijama, a ne marketingu.

Uostalom, za pet natom, prvim hrvatskim petillant naturel pjenušcem koji su promovirali prije dva mjeseca vlada golema potražnja, premda je riječ o naizgled radikalnom, mutnom vinu napravljenom od grožđa iz biodinamičkog uzgoja (danas su svi vinogradi obitelji Tomac u biodinamičkom sustavu).

Večeru na imanju koje upravo mijenja svoju vizuru počeli smo baš pet natom, pjenušcem prepunim energije, svježine i voćnih okusa, s izvrsno dizajniranom etiketom: plava boja etikete slaže se s mutnom svijetlom bojom vina, a u sredini etikete nalazi se crtež Huga, zaigranog jazavčara koji je postao u zaštitni znak vinarije.

Tomčev pet nat pjenušavi je dokaz da prirodna vina ne moraju biti nekomunikativna i smrtno ozbiljna: pet nat je jedan od najveselijih pjenušaca na hrvatskom tržištu. Da se prodaje u supermarketima, nestao bi s polica prije Božića.

Zatim smo pili Rizling iz 2018. konvencionalno, nemacerirano, posve bistro i izvrsno vino, pa nekoliko klasika iz amfora uključujući Sauvignon, Traminac i Rizling iz 2016. koji upravo ulazi u optimalnu formu.

Zanimljivo je da su se Tomčevi oranži jako dobro složili s tomahawk steakom s roštilja, kojeg je Martina Tomac, koja postaje šampionka zagrebačkog kućnog kuhanja, ispekla perfektno medium rare. Oranži i steakovi tema su za sebe, kojom ćemo se uskoro iscrpnije baviti.

Na kraju smo još kušali pjenušac Amforu i neobično mladi vino iz 2007. godine: radi se o magnumu prve Amfore obitelji Tomac, napravljena od chardonnaya i starih plešivičkih sorti.

Oko ponoći, kad smo se vraćali iz Donje Reke, naletjeli smo na blokiranu cestu zbog prometne nesreće. Pa smo se neosvijetljenim lokalnim cesticama kroz vinograde i gustu šumu motali probijati do grada. Plešivica je prilično veličanstvena i noću.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.