Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Lidia’s Kitchen čuvene istarske chefice najbolja je emisija o hrani na našim nacionalnim televizijama

Lidia Matticchio rodjena je 1947. godine u Puli. U ono vrijeme mnogim istarskim Talijanima nije bilo lako: vlasti su, primjerice, natjerale njenu obitelj da kroatizira prezime u Motika, što se nažalost na hrvatskoj Wikipediji navodi kao njeno djevojačko prezime. Lidijini su roditelji 1956. godine prebjegli u Trst, gdje su dvije godine živjeli u izbjegličkom logoru. Krajem pedesetih uspjeli su emigrirati u Sjedinjene Države.

Obitelj Mattichio-Bastianich (Lidia se udala za Felicea Bastianicha) prvi je svoj restoran Buonaviu, otvorila 1971. Lidia Bastianich u njemu je počela raditi kao hostesa. U kuhinju se prebacila tri godine kasnije. U osamdesetim je godinama na Manhattanu otvorila Felidiu, koja je ubrzo postala jedan od najpopularnijih i najcjenjenijih talijanskih restorana u Sjedinjenim Državama.

Felidia, restoran u kojem su svojedobno skoro svi govorili i hrvatski, nije zapravo bio pravi fine dining. Kuhali su luksuzni talijansko-američki comfort food s istarskim dodirima. Na temelju Felidijina uspjeha, obitelj Bastianich izgradila je gastronomski imperij, dok je Lidia Bastianich postala velika američka, a zatim i svjetska zvijezda. Na televiziji se kontinuirano pojavljuje od 1998. godine, a njene kuharice bilježe vrlo visoke naklade.

Hrvatska televizija subotom na Drugom programu prikazuje Lidia’s Kitchen, jednu od recentnijih TV serija gospođe Bastianich. U Lidia’s Kitchen nema prenemaganja ni elemenata reality televizije. Velika istarska chefica prijateljski i jednostavno pokazuje kako se zapravo kuhaju popularna talijanska, uglavnom mediteranska jela koja gotovo svatko može pripremiti

kod kuće. Danas smo mogli gledati mali tutorial o tikvicama i klasičan, nepogrešiv recept za pastu s vongolama . Svaka epizoda Lidia’s Kitchen korisna je i ugodna za gledanje. Premda je riječ o reprizama (emisije koje se sada prikazuju snimljene su 2016.) Lidia’s Kitchen uvjerljivo je najbolji sadržaj o hrani koji se emitira na našim nacionalnim televizijama.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.