Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Crvenim listama usprkos, restorani na Kornatima ovih su dana prepuni

kornati-opat

“Bio sam jučer na Kornatima. Restorani su nevjerojatno puni. Kao da ondje nikad nitko nije čuo za epidemiju i za crvene liste,” rekao nam je u četvrtak popodne jedan stalni suradnik Kulta Plave Kamenica, prekaljeni ugostiteljski profesionalac, koji je poznat po nepretjerivanju.

“To mi se u krajnjoj liniji čini sasvim logičnim,” nastavio je, “Ljudima koji imaju dovoljno novca za sve te velike jahte, sigurno nije nikakav problem da sebi i svojim suputnicima plate testiranje. Osim toga, mislim da im ne pada napamet da zbog odluka njihovih vlasti odjednom prekinu plovidbu Jadranom.” Svi ovi argumenti nisu samo logični, nego su i faktografski točni.

Nautički se turizam pokazao jednim od na epidemiju najotpornijih sektora hrvatske turističke industrije. Primjerice, u Šibensko-kninskoj županiji prošlog je mjeseca u marinama ostvareno samo deset posto prometa manje nego lani. Ukupni, državni postotak nautičkog prometa u srpnju dostigao je 75 posto prošlogodišnjeg prometa u istom mjesecu.

Prva polovica kolovoza bila je još uspješnija.. U srpnju se računalo da će ukupni nautički promet za 2020.godinu dosegnuti 40 posto prometa iz 2019. dok se sada otvoreno govori o više od 50 posto prometa iz lanjske godine.

Nažalost, južni dio Jadrana i tu stoji znatno lošije od sjeverne i srednje Dalmacije. Kornati su za hrvatski turizam osobito važni jer nije riječ samo o nautičkoj, nego i o prvorazrednoj gastronomskoj destinaciji, s nekoliko izvrsnih restorana, poput Opata i Fešte.

Sama činjenica da ti restorani i danas veoma dobro rade, dokaz je kako specifična ambiciozna gastronomska ponuda može funkcionirati i u najkompliciranijim okolnostima. Jahte su po definiciji relativno sigurne od korone, a izolirani otoci poput Kornata definitivno ne pridonose u posljednje vrijeme pogubnim epidemiološkim statistikama.

Melange izolacije,  ozbiljne gastronomije , vrhunskih vina, debelog mora i atraktivne prirode, očigledno je dobitna kombinacija za ljeto koje protječe u znaku Covida-19. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.