Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Provansalski Chateau Sainte Marguerite najveće nam je ružičasto iznenađenje ovog ljeta

love-provence

Hrvatskim tržištem provansalskih rosea godinama vladaju Minuty i Miraval. Miraval i Minuty do ovog su se ljeta tukli s Whispering Angelom, vinom koje je proslavilo žanr modernog provansalskog rosea; blijedo, suho, mineralno i umjereno voćno.

No, kako je Whispering Angel promijenio vlasnika pa samim tim mijenja i hrvatskog distributera, ove je godine značajno manje prisutan na našem tržištu. No, zato se pojavio Love Provence Rose vinarije Chateau Sainte Marguerite, smještene blizu Saint Tropeza.

love-provence-boca

Riječ je vinariji koja raspolaže sa stotinjak hektara vinograda. Neki vinogradi cinsaulta potječu iz 1936. godine, a sva su vina organski certificirana još 2003. davno prije trendova. Love Provence Rose jako je elegantna kupaža grenachea i cinsaulta. Vino je pomalo zatvoreno na nosu: diskretno miriše po bijelom cvijeću, malinama, citrusima i marakuji. Okus je nešto intenzivniji, s nijansama bresaka, narančine kore, malina i mineralnim, slanim završetkom.

No, Love Provence Rose najviše fascinira teksturom, koja je kremasta kao kod nekog sasvim ozbiljnog burgundskog ili ronskog bijelog vina. Ovo je vino neobično koncentrirano i zaokruženo za kritetije rosea.

Love Provence Rose, koji košta 155 kuna i ima 13 posto alkohola, vino je koje treba piti uz jakovske kapice, kaneštrele, kozice, sushi ili jače začinjenu azijsku hranu. Vina Chateau Sainte Marguerite uvozi zadarski Atrox.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.