Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ŠOK U FRANCUSKOJ Slavni pariški chef optužen je za niz seksualnih napada

restoran

Prvoga dana kolovoza mlada Kanađanka Bonny Peter (@bonnyclea) na svom je Instagram profilu objavila potresan post. Svoju je traumu opisala kroz slideove, s naslovom Trigger Warning – Sexual Assault. U postu detaljno objašnjava kako je jedne večeri s društvom došla u restoran poznatog mladog pariškog chefa. Nakon večere, s tim su chefom otišli u drugi restoran, a nakon izlaska njeni prijatelji i dečko pozvali su chefa da nastave druženje u njihovu stanu. 

Bonny tvrdi da je čim su stigli otišla spavati u svoju sobu i zatvorila vrata. U neko doba noći probudio ju je chef koji se uvukao u njen krevet i pokušao seksualni odnos. Ona ga je izbacila, ali chef se vratio, puno agresivniji, i pokušao je silovati. Kad je počela zvati u pomoć u sobu su utrčali njeni prijatelji i chefa izbacili iz kuće. 

Bonny Peter piše da je u Pariz doselila kako bi ostvarila svoje snove i ambicije. Dijelila je stan s cimerima, jedva je spajala kraj s krajem i pokušavala pronaći posao i svoje mjesto u društvu. Iako joj je napad koji je doživjela izazvao depresiju, praktički je natjerao da se vrati kući i odustane od snova i Pariza, Bonny Peter nije prijavila chefa. Prvo, tvrdi, nije imala povjerenja u parišku policiju jer je s njima nakon provale u njen stan već imala neugodno iskustvo i nisu joj ostavili dojam da žele pomoći. Drugo, tada nije razmišljala o odlasku iz Pariza. Razmišljala je što će se dogoditi ako prijavi čovjeka tako omiljenog i poznatog u Parizu. Nije imala tragova nasilja. Njena riječ protiv njegove. Bojala se da će izazvati skandal koji će je stigmatizirati i onemogućiti joj bilo normalan život u Parizu. I konačno, chef koji ju je napao ima ženu i dijete. Bonny je bila svjesna da bi njen javni istup i policijska prijava uništili život chefu, i od toga je također zazirala. 

Ukratko, Bonny Peter je donijela niz odluka utemeljenih na jednom uvjerenju: da njen glas nije bitan, da će zatraži li pravdu samo izazvati nove probleme i nepravde s kojima se u teškom psihičkom stanju nakon napada nije mogla nositi. Bonny Peter donijela je odluku koju donosi većina žrtava seksualnog nasilja, iz istog uvjerenja: da njihov glas nije bitan. Da ih nitko neće čuti ni ozbiljno shvatiti. 

Nakon nekoliko mjeseci terapije promijenila je mišljenje i ohrabrila se izići u javnost. Događaj je detaljno opisala na Instagramu, sa svim detaljima, uključujući noć napada i njen kasniji pokušaj da chefa suoči s onim što je napravio, kao i njegovu ciničnu reakciju. No, najpotresniji dio posta možda je ipak onaj u kojemu Bonny Peter opisuje koliko je seksualno nasilje razorno za temeljni osjećaj integriteta žrtve, opisujući zapravo koliko i pravosuđe i društvo još uvijek površno shvaćaju taj problem, fokusirajući se na njegov fizički a ne psihički, emocionalni i duhovni aspekt. A upravo su nevidljive povrede ono što razara život žrtve, i onda kada policajci, sudski vještaci i komentatori misle “da se nije dogodilo ništa drastično.” 

Nakon što je objavila svoj slučaj na Instagramu, Bonny Peter se nije uvjerila da je njen glas nebitan. Upravo suprotno, čini se da će europski restoranski MeToo pokret krenuti upravo iz Pariza i da ga je pokrenula ona. Poznatog chefa za seksualne je napade optužilo još desetak žena, većina zaposlena u restoranskoj industriji. Jedan veliki francuski medij pokrenuo je istragu i uskoro će, najavljuju, imati dovoljno dokaza da objave identitet chefa.

Njegovo ime sada ne izlazi nigdje, jer koliko se zna nitko još nije podnio formalnu prijavu protiv njega. Svi vodeći francuski gastro mediji pišu da znaju o kome je riječ. Još gore, tvrde da je barem pola chefovih prijatelja i poklonika među novinarima i influencerima znalo za njegovo ponašanje (koje će se, dokaže li se spomenuti broj napada kvalificirati kao predatorsko) i nisu ništa poduzimali, zbog njegova društvenog statusa o kojemu je ovisio i njihov. 

Julie Mathieu, glavna urednica časopisa Fou de pâtisserie i Fou de cuisine i njena kolegica Muriel Tallandier, objavile su da će u svojim izdanjima bojkotirati chefa. “Prije nekoliko tjedana bile smo zgrožene kad smo doznale da bi jedan mladi chef, vrlo poznat u pariškog foodosferi, mogao biti kriv za seksualno zlostavljanje i seksualni napad na više žena koje rade za njega ili koje se kreću u gastro miljeu. Nismo mogle vjerovati, jer je riječ o toliko cijenjenom chefu, čije se kuhanje toliko poštuje i u čijim restoranima ljudi toliko uživaju, da je to bilo teško zamisliti,” napisale su na Instagramu. Nakon što su same pokrenule novinarsku istragu, suočile su se s nizom svjedočenja koja potvrđuju iskaz Bonny Peter. Tada su uvele medijski bojkot. “To smo odlučile kao novinarke. Kao građanke, odlučile samo da više nećemo ulaziti u njegove restorane. A kao žene, žrtvama poručujemo niste same, čujemo vas, razumijemo vas i podržavamo vas.”

Nakon objave Bonny Peter, priča ne da se nije smirila nego raste iz dana u dan. Kako pišu neki pariški mediji pozivajući se na bliske prijatelje chefa, on je trenutno na godišnjem odmoru izvan Francuske i razmišlja da se ne vrati u zemlju. Na društvenim je mrežama pokrenuta kampanja pod sloganom Je me lève et je me casse u koju se uključuje sve više javnih osoba. 

View this post on Instagram

JE ME LÈVE ET JE ME CASSE. Il y a quelques semaines nous avons été effarées d’entendre qu’un jeune chef, bien connu de la foodosphere parisienne, serait coupable de harcèlements et d’agressions sexuels sur plusieurs femmes travaillant pour lui ou évoluant dans le milieu de la gastronomie. Nous n’y avons pas cru, tant l’estime pour l’homme, le respect pour le cuisinier et le plaisir à manger dans ses restaurants le plaçait certainement à nos yeux bien loin de tout ça. Nous avons pris le temps de recouper les informations, de recevoir et de lire différents témoignages. Mais les faits semblent malheureusement se confirmer aujourd’hui, et même se révéler un peu plus chaque jour. Les langues se délient, le courage progresse au sein des victimes, à l’image du témoignage de @bonnyclea. Et la nausée nous monte à la gorge… Depuis plusieurs jours nous nous demandons quoi faire. Par respect pour la parole des victimes, le travail de la justice et ce qu’il reste de la présomption d’innocence, et parce que nous sommes fondamentalement contre les tribunaux populaires, nous ne dirons pas son nom. Cependant, et en attendant que la justice se prononce, en tant que professionnelles nous prenons la décision de ne plus parler de ce chef dans les magazines que nous dirigeons @juliefoodforlove & @mu.tall , sur nos réseaux sociaux et de ne plus participer à une manifestation où il sera invité. En tant que citoyennes, nous décidons de ne plus aller manger dans ses restaurants. Et en tant que femmes, nous disons aux victimes qu’elles ne sont pas seules, que nous les écoutons, les entendons, que nous les soutenons, qu’elles ne sont pas responsables et que nous nous battrons à leurs côtés pour dénoncer et faire condamner ces agissements inacceptables, ici comme ailleurs, comme partout dans notre société. Le milieu de la cuisine et de la gastronomie n’est pas un monde à part. Cette violence doit cesser et les agissements de cet homme doivent être condamnés. #stop #agissons! ❌♨️📛

A post shared by Julie Mathieu (@juliefoodforlove) on

Javnost se, naravno, pita o kojem je poznatom chefu riječ. Ispod Instagram objave Julie Mathieu, nekoliko je čitatelja uputilo na svjedočanstvo Céline Pham, koja je u Vanity Fairu od lipnja 2019. za seksualno zlostavljanje optužila svog kolegu, “Talijana koji voli svugdje zavlačiti ruke”, a s kojim je 2010. radila u restoranu chefa Williama Leduila. Nakon nekoliko mjeseci skupila je hrabrosti i prijavila ga Leduilu, ali nasilnik nije prestao nego ju je presreo u hladnoj komori, izvrijeđao i ponovno napao. Chef Leduil Céline je ponudioposao u svom drugom restoranu, a nasilnika nije kaznio. Kuhar je kasnije nastupio u francuskom Top Chefu, napravi uspješnu karijeru i u Parizuotvorio nekoliko restorana. Julie Mathieu, međutim, tvrdi da nije riječ o chefu koji je napao Bonny Peter. U svojim časopisima bojkotira obojicu. 

Restoranskim kuhinjama još uvijek naveliko vlada kultura prekarnog rada, seksizma i agresije. Francuska restoranska scena ima specifičan problem. Prilično je konzervativna i izrazito elitistička. Tek se u zadnjih nekoliko godina počinje suočavati s problemima nasilja, rasizma, diskriminacije i nejednakosti u svojim glasovitim restoranskim kuhinjama. Najveći francuski chefovi imaju posvećeni status, svjedočenja zaposlenika rijetko se probijaju u javnost i nemaju velikog efekta, iako se na sceni formirala već vrlo utjecajna i glasna grupa chefova koja se bori za bolje odnose i ukidanje kulinarske oligarhije. Ako bi išta moglo pokrenuti te promjene, to bi mogao biti istup Bonny Peter. Je li francuska restoranska scena zrela za te promjene, vidjet ćemo u idućih nekoliko tjedana. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.