Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovo je najzabavnije dosad: hrvatski Food Network upravo je jastoga proglasio lososom

baked-tom-papa

Hrvatski Food Network i 24Kitchen svojim prijevodima s engleskog na naš jezik već nas godinama iritiraju ili nasmijavaju, zavisno od toga kako smo raspoloženi. Nekad su njihovi prijevodi toliko nevjerojatno pogrešni da gledatelj mora pomisliti na marketinšku zavjeru, kao u slučaju prevođenja riječi butter (maslac) kao margarin. Katkad su katastrofalne pogreške u prijevodima posljedica čistog neznanja, kao u famoznom masovnom slučaju prijevoda riječi shrimps (kozice) kao škampi.  Pola hrvatskih restoratera također misli da su shrimps škampi i što se sad tu može, dok ljudi koji se profesionalno bave hranom ne nauče ponešto o hrani.

No, dok su i kozice i škampi rakovi, što može objasniti masovnu hrvatsku zabunu oko engleske riječi shrimps, kako pobogu razumijeti zabunu između lososa i jastoga? Riječ je o urenebesnoj greški, koja se ponavljala kroz svih 25 minuta današnje emisije Baked (Fino i friško) na Food Networku. Baked je bezazleni i dosadni gastro reality kojeg vodi američki komičar Tom Papa.

U epizodi emitiranoj u ponedjeljak oko 18 sati, gospodin Papa posjetio je Boston, gdje je obišao nekoliko lokala koji pripremaju lobster roll; grubo rečeno, radi se o sendviču s jastogovim repom. Jastog se na engleskom generički kaže lobster. Losos je salmon. Tom Papa svo je vrijeme govorio lobster. Kuhari koje je predstavljao govorili su lobster. Na ekranu su se vidjeli jastozi. Međutim, hrvatski Food Network punih je pola sata na titlovima ispisivao losos, losos i losos. Kad je voditelj spominjao rep jastoga i rezao rep jastoga, na ekranu je pisalo rep lososa. Svi griješimo. No, Food Network je zamjenom jastoga s lososom proizveo najurnebesniju pogrešku u povijesti hrvatskih gastro medija.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.