Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

BIRAMO NAJBOLJI ZAGREBAČKI BIFTEK Tekkin biftek u black bean umaku izvanredan je i neobično jeftin

biftek-alexander-kovacs-unsplash1

Biftek je valjda jedino jelo koje drži barem 80 posto zagrebačkih restorana, od pizzeria i zalogajnica poput Publica i Budweisera, preko nacionalnih restorana poput Vinodola i Okrugljaka, do fine dining restorana i specijaliziranih restorana raznih svjetskih kuhinja kao što su Carpaccio, Tekka ili Takenoko. Golema popularnost bifteka usprkos njegovoj visokoj cijeni, potaknula nas je da u iduća dva mjeseca, do sredine listopada, biramo najbolji zagrebački biftek.

Radi se o autorskom izboru urednika Kulta Plave Kamenice. U obzir dolaze isključivo bifteci a ne drugi steakovi, naprosto zato što biftek ne može biti ravnopravan odresku od prave wagyu govedine ili dobro odležanom ribeyeu black angusa. Riječ je, u krajnjoj liniji, o dvije različite vrste mesa. Ovo, dakle, nije natjecanje u steakovima nego samo u biftecima, koji uglavnom dolaze od simentalki hrvatskog ili srednjoeuropskog porijekla i nisu odležani; biftek/ illet steak nije potrebno dulje odležavati. 

biftek-black-bean-tekka
Biftek u black bean umaku – Tekka

Kriteriji kojima ocjenjujemo bifteke jesu preciznost pečenja (medium rare ne smije biti smeđesiv iznutra) efekt Maillardove reakcije, izostanak “krvarenja ” pri rezanju, mekoća i sočnost mesa i prezentacija, koja obavezno uključuje vrući tanjur. Našu potragu za najboljim zagrebačkim biftekom počeli smo na naizgled neobičnom mjestu, u Tekki, vodećem zagrebačkom japanskom restoranu.’

Zagrebačko veleposlanstvo masne tune već godinama peče neke od najboljih bifteka u Zagrebu i Hrvatskoj, i  prodaje ih po doista niskim cijenama. Biftek u Tekki košta 138 kuna, što je otprilike jednako kao u Budweiseru i četrdesetak kuna jeftinije nego u zagrebačkim restoranima sličnog ranga.

Tekka priprema dva bifteka. Na japanskom meniju nalazi se wafu steak s umakom od mirina i soje, dok se za fusion meni priprema biftek s čipsom od shiitake gljiva u black bean umaku. Naručili smo ovu drugu opciju, koja se pokazala skoro briljantnom. Tekkin biftek imao je snažan, duboki okus govedine pečene na vrlo visokoj temperaturi. Bio je sočan i putrasto mekan, crven u presjeku, bez kapi “krvi” na tanjuru. Meso se fino složilo s moćnim, slano slatkim umakom, dok je čips od shiitakea pridonio hrskavom teksturom i injekcijom umamija. Radi se o izvanrednom jelu za vrlo prihvatljiv novac. Tekkin black bean biftek mogao bi konkurirati za mjesto u gornjem dijelu našeg izbora najboljeg zagrebačkog bifteka.

numanthia-toro

Ime pobjednika natjecanja za najbolji zagrebački biftek objavit ćemo početkom studenog. Zagrebačka MIVA pobjedničkom će chefu darovati buteljku Numanthie Toro, glasovitog španjolskog crnog vina koje se sjajno slaže s pečenom govedinom.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.