Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Francuska najavila zabranu grijanja terasa

terase-grijalice

U novom paketu ekoloških mjera francuska vlada najavila je zabranu grijanja terasa kafića, barova i restorana. Ova mjera u pojedinim je francuskim gradovima stupila na snagu još početkom godine, a zabrana u cijeloj zemlji odgođena je zbog pandemije korona virusa. Prema novim najavama ministrice ekologije Barbare Pompili, grijalice će s francuskih terasa morati nestati u proljeće 2021, kako bi ugostitelji teško pogođeni pandemijom mogli barem pokušati iskoristiti terase ove zime. 

Francuska vlada smatra da je grijanje terasa rasipanje energije i značajan izvor zagađenja.“Grijati terasu je kao da grijete stan s otvorenim prozorima, ne možete je zagrijati a trošite puno energije nizašto,” tvrdio je Jacques Boutault, načelnik drugog pariškog arondismana i jedan od zagovornika zabrane lani kad je ova mjear prvi put najavljena.

Prema procjenama koje navode meiji, grijanje dvanaest četvornih metara terase dnevno potroši energije koliko veliki automobil koji vozi 300 kilometara. Ako se to pomnoži s brojem kvadrata terasa pariških lokala, potrošnja je zaista golema. Prema zakonu kojim je regulirano postavljanje ugostiteljskih terasa, ne smiju se koristiti grijalice koje zagađuju zrak, i ugostitelji se toga pridržavaju. Ideja o zabrani više se tiče potrošnje energije.

Francuski ugostitelji, posebno oni u turističkim zonama, suočavaju se s krizom bez presedana. Ne samo da su neki još uvije zatvoreni jer im se ne isplati raditi pod protuepidemijskim mjerama, nego je pitanje kada će uopće moći normalizirati posao. Većina lokala u Francuskoj radi s puno stolova na relativno malom prostoru i s relativno malim brojem konobara, pa njihov model s obveznim razmakom i svim preporukama i zabranama koje su sada na snazi postaje neodrživ.

Francuska vlada prema mišljenju ugostitelja nije dala dovoljnu financijsku pomoć ni olakšice sektoru, a osiguravajuće kuće izbjegavaju isplate odšteta. Sa zabranom grijanja terasa, ugostitelji se boje dodatnog gubitka prometa. No, ministrica Pompili ne vidi zašto bi zima na terasama bila poseban slčaj. “Ne možemo klimatizirati ulice ljeti kad je plus trideset, pa ih ne možemo ni grijati zimi samo zato što ljudi žele piti kavu vani na toplom,” odgovorila je na pritužbe ugostitelja. Vlada je obećala da će uzeti u obzir probleme ugostitelja, prvenstveno fleksibilnijim protuepidemijskim mjerama. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.