Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U studenom izlazi knjiga koktela posvećenih Zvjezdanim stazama. Napravite Romulanski Whiskey

startrek-koktelil-g

Često je u najnapetijim trenucima svog zapovjedanja Enterpriseom, kapetan Jean Luc Picard od replikatora naručivao čaj. Earl Gray. Vrući. Picard, i sam potomak poznate vinogradarske obitelji, vjerojatno je dobar poznavatelj alkoholnih pića, no u seriji ga se rijetko može vidjeti da ista konzumira. Ipak, tko kaže da ponekad u svoj Earl Grey nije dodao i malo martinija? Takva pomisao rasplamsala je maštu Glenna Dakina, koji je za ovu jesen priredio knjigu recepata koktela inspiriranih likovima i mjestima iz mnogobrojnih serijala i filmova franšize Zvjezdane staze. Od replika vina kapetana Picarda do koktela i posebnih edicija pića, Star Trek je trajna inspiracija industriji pića.

picard-whoppy

Kokteli Zvjezdanih staza mogu se prednaručiti na Amazonu, knjiga izlazi početkom studenog, a na internetu su se već pojavili neki teaseri. Poput recepta za Kirkov Old Fashioned, Ledeni planet, Live Long And Prosper ili Odov kameleon. Nije zaboravljeno ni galaktički popularno i traženo Romulansko pivo. Uz svaki koktel idu priča i recept, u varijantima sa izvanzemaljskim i zemaljskim sastojcima. Autoru Dakinu pomagali su miksolozi konzultanti Simon Pellet i Adrian Calderbank.

Novi serijali ove popularne znanstveno fantastične franšize posljednje tri godine doživljavaju televizijski revival. Zahvaljujući novim serijama Discovery i Picard (koju je osim kapetanovih vinograda obilježila i pizza komandanta Rikera), osim starih ljubitelja  privlače i novu publiku. Velik dio zarade produkcijske kuće ostvaruju i na merchandiseu, odnosno pratećim sadržajima, najčešće figuricama, maketama i šalicama, ali vremena se mijenjaju, a sadržaji postaju sve osobniji. Tako se na gledanje noviteta u franšizi – animiranog serijala Zvjezdane staze – Niže palube (Star Trek: Lower Decks) poziva bogatim kolekcionarskim paketima u kojima su kokice i sve potrebno za pripremanje koktela.

set3

Star Trek: Lower Decks počinju se prikazivati u Americi već idućeg tjedna, premijera je 6. kolovoza, dok će ostatak svijeta morati još malo pričekati. No zato ne morate čekati na vlastiti Romulanski Whiskey. Ovu verziju whiskey soura za Trekkieje možete pripremiti sami. Evo recepta

ROMULANSKI WHISKEY

romulanski-whiskey

Sastojci

  • 6 cl bourbona
  • 3 cl svježeg limunova soka
  • 1.5 cl sirupa (koji možete napraviti i sami)
  • 1.5 cl Blue Curaçao
  • par kapi Angostura bittera
  • korica limuna za ukras

Servirati u niskoj okrugloj ili kristalnoj čaši s drobljenim ledom

U shaker stavite sve sastojke, dodajte led, šejkajte. Procijedite u čaše s drobljenim ledom. Ukrasite koricom limuna.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.