Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Ikadoru je održana gastronomska večera Moët et Chandona, posvećena povezivanju šampanjca i lokalne kuhinje

Prošlog je tjedna u Nobilionu, fine dining restoranu luksuznog hotela Ikador, organizirana osmosljedna večera na kojoj se demonstriralo kako se sve mogu povezati uglavnom lokalni sastojci (jedino foie gras i čokolada ne dolaze, prirodno, s Jadrana) s nizom Moetovih šampanjaca, Bila je to prva Ikadorova šampanjska večera otkako je Ikador postao član Moët et Chandon Privilege Cluba. Riječ je o ekskluzivnom partnerstvu s grupacijom Moët Hennessy: LVMH-ov izbor lokacija za Moët et Chandon Privilege Club jako je rigorozan i obuhvaća vrlo malo hotela u svijetu.

Jedna od prednosti članstva u Privilege Cluba jest dostupnost velikih berbi iz prošlosti, od danas izvrsno ocijenjenih 1992 i 93. sve do legendarne 1962. Moëtova večera u Ikadoru privukla je velik interes restoranske publike. S obzirom da se Ikador odlučio na ograničeni broj gostiju, samo 36, restoran hotela u Iki morao je odbiti niz zahtjeva za rezervacije.

Mladi, ali već prilično iskusni Nobilionov chef Dino Knežević pripremio je jelovnik koji se logično složio s raznim stilovima Moët vih šampanjaca. Kneževićev degustacijski meni počeo je tartarom od romba. Uslijedio je carpaccio od boškarina, pa famozna tuna Kali s algama i sladoledom od motara; motar je potencijalno izvrsna baza za sladolede poslužene u slanom kontekstu.

Poslije foie gras servirano je jelo do zabaca i kopra, da bi kao čistač nepca, prije velikog finala, gosti dobili sorbeto od dinje i Imperial Ice Rosea. Veliko finale bila je janjetina s bobom. Kad imate cresku janjetinu, i kad se nalazite na Kvarneru, drugi vam crveni protein zaista ne treba. Večera je završena desertom temeljenim na tamnoj Valrhoni.

U nizu Moëtovih šampanjaca, koji su pratili večeru u Ikadoru, osobito su se isticali Grand Vintage Rose iz izvrsne berbe 2012. i bijeli Grand Vintage iz vrlo bogate, uzorno zrele berbe 2009. Moet Imperial Ice funkcionirao je, naravno, kao osnova za uvodni i završni koktel.

Ikador u suradnji s Moëtom planira organizirati još nekoliko degustacijskih šampanjskih večera, što svakako obogaćuje gastronomski život Kvarnera i Opatijske rivijere, područja koje se vrlo dobro snašlo u uvjetima epidemijskog turizma.

Foto/Dejan Hren

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.