Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ROŠTILJSKA VINSKA LISTA 8 široko dostupnih buteljki koje jako dobro idu uz kućni roštilj

rostilj-vino

Usprkos sinoćnjem potopu živimo u sezoni kućnih roštilja. Roštilj je u Hrvatskoj toliko popularan da nam se katkad čini kako ne poznamo nikoga tko bar jednom nije naložio vatru i čekao da se ugljen zažari kako bi na rešetku stavio neki komad mesa. Hrvati na roštilju najčešće peku svinjetinu (premda roštiljarne prodaju najviše ćevapa i pljeskavica, dakle govedine): kotleti, ražnjići, kobasice i vratina neizostavni su elementi kućnog roštiljanja, dok je piletina na roštilju, ako je precizno pečena, otprilike tristo posto bolja od bilo čega što s piletinom iz supermarketa možete napraviti u tavi ili pećnici.

Budući da je svinjetina kraljica kućnih roštilja, našom roštiljskom vinskom listom dominiraju graševine. Graševina voli svinjetinu: mlade graševine uz svježinu skoro redovito imaju nešto tijela koje je potrebno zbog zadimljenosti mesa, kao i onaj herbalno-medni završetak koji prirodno ide uz slatkoću svinjetine. Osim toga, graševine su odlična vrijednost za novac, što je za kućni roštilj osobito važno jer vam jedna buteljka neće biti dovoljna. Evo ,dakle, osam široko dostupnih i cjenovno pristupačnih vina koja mogu uljepšati vašu kućnu roštiljadu.

1. Belje Kvalitetna graševina 2019, oko 30 kuna

belje-kvalitetna-grasevina

Ovo vino koje je dobilo niz međunarodnih nagrada, jedan je od šampiona vrijednosti za novac na domaćem tržištu. Berba 2019. ima nešto snažnije tijelo (12,5 posto alkohola) što je čini posebno podesnom za roštilj, a zadržala je dovoljno svježine da se može piti u velikim količinama.

2. Iločki podrumi Kvalitetna graševina 2019, oko 30 kuna

ilocki-grasevina

Vina Iločkih podruma s navojnim čepovima naglašeno su svježa, gotovo hrskava, a graševina namjerno nikad ne prelazi 12 posto alkohola kako bi se što lakše pila. Graševina iz 2019. ima malo naglašeniju herbalnu crtu, što je čini dobrim partnerom ne samo za meso već i za ljetno povrće s roštilja.

3. Mihalj Graševina 2018, oko 50 kuna

en-primeur-grasevine-2018-mihalj-grasevine

Branko Mihalj svoje graševine pušta na tržište godinu kasnije od svih ostalih slavonskih vinara. One imaju više alkohola (13,5 do 14 posto) mirišu po jabukama i divljim kruškama, a tekstura je naglašeno uljasta. Perfektno za lungić ili teleće kotlete.

4. Krauthaker Graševina 2019, 60 do 65 kuna

en-primeur-2019-krauthaker

U supermarketima i vinotekama možete naići na niz različitih Krauthakerovih graševina s oznakama specifičnih položaja: Mitrovac, Pomale i slično. Svim graševinama Vlade Krauthakera, čovjeka koji je izmislio modernu graševinu, zajednički je skoro idealan balans svježine i supstance. Riječ je o besprijekorno napravljenim vinima s jasnim sortnim značajkama.

5. Galić Graševina 2019, 70 do 75 kuna

galic-grasevina

Zahvaljujući izvrsnom enologu Slavenu Jeličiću, Galićeva su vina uvijek tehnički ispolirana. U berbi 2019. primijetili smo i lagani stilski zaokret. Nova Galićeva graševina ima manje zelenih a više voćno-mednih nota od prethodnih berbi.

6. Laguna Terra Rossa 2018, oko 50 kuna (na akciji 30)

terra rossa

Lagunin crni cuvee Terra Rossa vjerojatno je najjeftinije hrvatsko crno vino koje je dobilo srebrnu medalju na Decanterovim Svjetskim nagradama. Terra Rossa je naglašeno voćna i svježa. Riječ je o crnom vinu koje se može piti hladno, što ga čini zgodnim za ljetne vrućine. Do kraja mjeseca Konzum prodaje Terra Rossu za trideset kuna.

7. Orahovica Vrhunska frankovka 2016, 49 kuna

orahovica-frankovka-vrhunska

Frankovka je u Hrvatskoj i dalje neobično podcijenjena, što je šteta. Vrhunska frankovka iz Orahovice voćna je ali i kompleksna, odležana baš koliko treba i nevjerojatno jeftina za ozbiljno crno vino.

8. Korlat Syrah 2015, oko 90 kuna

korlat-syrah-2015

Ovaj blago zadimljeni syrah, nasljednik svjetskog šampiona ( Korlat Syrah iz 2014. dobio je Decanterovu zlatnu medalju) svojim je mekanim, dubokim, voćno-čokoladnim okusima začinjenima notom crnog papra, idealan za steakove na roštilju. Ili za vrganje na roštilju. Ili za tunu i lososa na roštilju.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.