Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Barmen Kruno Rozić proveo nas je kroz svijet povijesnih koktela s Jack Danielsom

jack-ginger

Povijesno gledano, kokteli su najsličniji jazzu. Oboje američki izumi, oboje povijesno relativno mladi fenomeni koji su u kratkom vremenu dramatično utjecali na kulturu, oboje spontana, improvizacijska umjetnost temeljena na složenoj strukturi. Što su za jazz truba i saksofon, za koktele je whiskey. Neki od povijesno najvažnijih, klasičnih koktela poput Old Fashioned, Julepa i Manhattana, su whiskey kokteli.

Kao kvintesencijalno američko piće, bourbon ima posebno mjesto u kategoriji whiskey koktela. A Jack Daniel’s ima posebno mjesto u industriji bourbona, kao najprodavaniji američki whiskey na svijetu i drugi najprodavaniji zapadni whiskey na svijetu. Barmen Kruno Rozić, Premium Spirits brand ambasador Coca-Cole Hellenic, održao nam je kratki masterclass iz povijesti koktela i s nama podijelio tehnički dotjerane, modernizirane verzije povijesnih recepata za Old Fashioned, Mint Julep i Buck, preteču danas vrlo popularnih Muleova.

Jack & Ginger

jack-ginger
  • 50ml Jack Daniel’s Old No.7
  • 20ml svježi sok limete
  • Top-up (cca. 100ml) Schweppes Jazzy Ginger
  • Dekoracija: kolut limete

Jack & Ginger je jedno od najbržih ljetnih pića koje možete pripremiti kod kuće. Kombinacija tamnih destilata i gaziranih pića na bazi đumbira datira još od kraja 19. stoljeća, kada su otprilike u isto vrijeme nastali poznati klasici poput Horse’s Neck-a, nazvanog po dugačkoj kori cijelog limuna koja se stavljala u piće i podsjećala na konjski vrat i koktela poput Bourbon Bucka, odnosno cijele obitelji Buck koktela iz kojih su nastali i danas svjetski poznati Muleovi. Cijela ova obitelj koktela, pak, nastala je iz takozvanih Rickeyja, u kojima je sodu zamijenilo pivo od đumbira ili ginger alea. Prepoznatljiva aroma Tennessee whiskeyja savršeno se spaja sa svježinom limete i blagim kickom ginger alea. Uz malo truda i puno leda, dobit ćete osvježavajuće dugačko gazirano piće koje će vam uljepšati ljeto i u žegi grada i na terasi s pogledom na more.

Mint Julep

jack-mint-julep
  • 50ml Jack Daniel’s Old.No.7
  • 10ml šećerni sirup
  • 15ml soda
  • 10-15 listova svježe mente 
  • (opcionalno nekoliko dasheva Angostura bittera)
  • Dekoracija: čaša svježe mente

Mint Julep se tradicionalno povezuje s Bourbonom. Službeno piće Kentucky Derbyja, Mint Julep se prvi put spominje 1784, kada se kao i mnoge mješavine preteče koktela koristio kao lijek. Kasnije u knjizi Travels of Four and a Half Years in the United States of America Johna Davisa iz 1803. Mint Julep je opisan kao “alkoholno piće s mentom koje se u Virginiji pije ujutro.” Ovu ombinaciju svježe mente fenomenalno funkcionira s aromama slatke karamele i pečene banane koje karakteriziraju Jack Daniel’s. Ovaj klasik bio je piće aristokrata, jer se posluživao u. Julep cupu, čaši koja se u ono vrijeme izrađivala od srebra. Julep cup, koji se danas masovno proizvodi od bakra, ostao je u primjeni jer se na metalnoj površini brzo vidi koliko je ovo ljetno piće puno leda zapravo hladno. Recept za Mint Julep je vrlo jednostavan ali je piće tehnički vrlo zahtjevno; malo mineralne vode ili sode se dodaje na listove svježe mente kako bi CO2 izvukao još okusa i aroma, a pomaže i diluciji, jer ovaj koktel nema nikakvih dodanih sokova. Samo najsvježija menta, malo šećera, drobljeni led i puno dobrog američkog whiskeya.

Old Fashioned

jack-old-fashioned
  • 50ml Jack Daniel’s Single Barrel
  • 10ml (ili manje) šećernog sirupa
  • 2 dash Angostura bitter

Old Fashioned je od najvećih svjetskih klasika koji se pripremaju na bazi whiskeya. Da se vratimo na analogiju s početka teksta, receptura za Old Fashioned u koktelima je ritam sekcija. Originalno nastao iz takozvanog Whisky Cocktaila, prvog definiranog koktela koji je sadržavao samo bazu, šećer, bittere i vodu (kasnije i led). Razvojem kulture koktela u 18. i 19. stoljeću barmeni su mu počeli dodavati razne likere i tako je nastalo njegovo današnje ime, jer su ga ljudi u barovima naručivali kao Whiskey Cocktail “na starinski način“, The Old-Fashioned Whiskey Cocktail.

Dobar Old Fashioned na mari za doba godine. Bitno je reći da je ovaj stil koktela idealan izbor kada želite naglasiti visoku kvalitetu baznog alkohola. Zbog minimalnih izmjena u okusu (šećer i bitter), u ovakvim koktelima ne treba prezati od korištenja najboljih viskija koje možete nabaviti. Old Fashioned je i nastao kao način posluživanja whiskeya. Jack Daniel’s Single Barrel zbog svojih je intenzivnih okusa i aroma hrasta, kože, tamnog kakaa i duhana idealan za ovaj način posluživanja. Esencijalna ulja kore naranče daju svježinu, a par zrna kave na vrhu prije svakog će gutljaja resetirati okusne pupoljke i otkrivati nove slojeve aroma  ovog fenomenalnog viskija.

Ovaj sadržaj nastao je u partnerstvu s Coca-Cola HBC Hrvatska

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.