Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Rovinj, Poreč, Lošinj i Medulin pobjednici su dosadašnje sezone. Vjerojatno su mogli puno bolje.

losinj

U Hrvatskoj se trenutno odmara više od 550 tisuća turista. U prva dva tjedna srpnja najbolje su rezultate zabilježili Rovinj, Poreč, Lošinj, Medulin i Vir koji, ponovimo još jednom, ne možemo tretirati ozbiljno ni u jednoj analizi turističkih kretanja u Hrvatskoj zato što nije komercijalna destinacija. Samo 22 posto virskih turista plaća smještaj.

Nasuprot tome, 96 posto rovinjskih i 89 posto porečkih turista plaćaju smještaj. Istra s više od 150 tisuća gostiju vodeća je hrvatska turistička regija usprkos značajnom zastoju rezervacija uzrokovanom drugim valom epidemije. Drugi je Kvarner s više od 100 tisuća gostiju, dok su brojke u Dalmaciji i dalje očekivano katastrofalne. Istra i pojedine kvarnerske destinacije na čelu s Malim Lošinjem kreću se između 50 i 60 posto lanjskih brojki, no prilično smo čvrsto uvjereni da su Istra i Kvarner mogli ostvariti i bitno bolje rezultate.

O čemu se radi? Velike hotelske kuće iz ove dvije regije sve do sredine svibnja nisu odlučile koje će hotele i kampove otvoriti. Zatim neko vrijeme nisu bile sigurne gdje da traže goste, da bi početkom lipnja donijele odluku da pokušaju mobilizirati isključivo strane goste: prije svega Nijemce, Austrijance i Slovence. Istra i Kvarner, kad je riječ o velikim hotelskim tvrtkama, u dosadašnjem su dijelu sezone potpuno ignorirali domaće goste. Njih nitko ne zove i nitko im se ne prilagođava cijenama. Pa su, ignorirajući domaće goste, veliki hotelijeri propustili popuniti dio svojih kapaciteta.

Istodobno, privatni luksuzni hoteli poput San Rocca i Navisa rade gotovo na lanjskim brojkama, baš zahvaljujući visokom postotku domaćih gostiju. Dosadašnji je dio sezone pokazao, nažalost, da korporativna inteligencija ni u turizmu katkad nije najuspješnija; sobito ne u nepredvidljivim kriznim situacijama.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.