Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kolaboracija Zmajskog, Varionice i Nove Runde ovaj ja čas vjerojatno najtraženije craft pivo u Hrvatskoj

kolaboracija-g

S Kolaboracijom nismo imali sreće. Andrej Čapka, vlasnik Zmajske pivovare, donio nam je nekoliko boca kad smo prije dva tjedna ručali u Navu, no poslije par čaša vina previše pivo je ostalo u restoranu. Zatim smo Kolaboraciju tražili po zagrebačkim barovima., ali smo uglavnom čuli odgovor “Prodano”. U petak oko podneva Kolaboracije više nije bilo ni u Tolkienu na Opatovini, jednoj od pouzdanijih hrvatskih adresa kad je riječ o ozbiljnom pivu.

U subotu smo Kolaboraciju napokon pronašli u Gruntu na Kvatriću, po cijeni od 22 kune za bocu, pa smo do nedjelje popodne popili četiri boce. Kolaboracija je toliko tražena vjerojatno stoga što se radi o pivu koje potpisuju tri najvažnije domaće craft pivovare: Zmajska, Nova Runda i Varionica. Svaka od njih ima svoje lojalne, entuzijastične fanove koji su odmah željeli probati njihovo zajedničko pivo.

Stilski, Kolaboracija je New England IPA, što znači da je znatno manje gorka od tipične IPA-e  (30 IBU-a,) puno zaokruženija, vrlo bogata u tijelu ali skoro podjednako alkoholna i citrusna kao recimo Pozoj. Kolaboracija ima, 6,9 a Pozoj 7,5 posto alkohola.

Kolaboracija na prvi miris jako podsjeća na grejp, no iza toga slijede dosta jake arome slada i kvasca. Pivo je gusto, nefiltirirano, nepasterizirano, slatkogorko i vrlo punog tijela. Radi se o jednom od onih relativno rijetkih svijetlih piva koja se mogu piti uz steakove, a osobito uz ljuti tartar biftek, u što smo se u nedjelju osobno uvjerili; pjena i gusta tekstura ublažili su višak habañera koji smo stavili u tartar, a dugi maltirano hmeljni aftertaste fino je išao uz sirovu, intenzivno začinjenu govedinu.

Kolaboracija spada među kompleksnija i užitnija hrvatska craft piva. Njena je strateška tržišna prednost što nije isključiva poput intenzivnijih i gorčih IPA. Ona je ugodna i za ljude koji ne vole pregorko i pregrejpasto, a istodobno dovoljno autentična i ozbiljna da može zadovoljiti fanove jako ambicioznih piva.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.