Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ministarstvo turizma pretvorilo se u mutanta koji obuhvaća sport i mlade, a vodit će ga stručnjakinja za promet

nikolina-brnjac

Ministarstvo turizma srećom ipak nije ukinuto. Ali je značajno mutiralo. Naime, Ministarstvo turizma dobilo je resor sporta, koji je prije pripadao Ministarstvu obrazovanja, a navodno bi trebalo dobiti i odjel za mlade.

U informativno-političkim medijima jučer se tvrdilo da će se to državno tijelo sada zvati Ministarstvo turizma, sporta i mladih. Spajanje turizma i sporta nije nepoznat koncept: Poljska, primjerice, ima zajedničko ministarstvo turizma i sporta. Posve je, međutim, nejasno što bi trebao biti resor mladih.

U svakom slučaju, dobro je što je Andrej Plenković odustao od ukidanja Ministarstva turizma. Ukidanje Ministarstva turizma, najvažnije hrvatske gospodarske djelatnosti, poslalo bi zaista drastično pogrešnu poruku hrvatskoj turističkoj industriji kao i hrvatskoj i stranoj javnosti. Osim toga, Ministarstvo turizma ne preklapa se s Hrvatskom turističkom zajednicim; HTZ je propagandno financijska, često beskorisna organizacija koja nema nikakve političke prerogative. HTZ se u Vladi i Saboru ne može boriti, primjerice, za niži PDV za turizam i ugostiteljstvo: to je jedan od poslova Ministarstva.

Novo, povećano Ministarstvo turizma trebala bi voditi Nikolina Brnjac. Gospođa Brnjac prometna je stručnjakinja s iskustvom u Ministarstvu vanjskih poslova. Ovo je jedan od rijetkih primjera unatrag trideset godina da Ministarstvom turizma upravlja osoba izvan struke.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.