Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

WORLD’S BEST VINEYARDS 2020 Ovo su najljepše vinarije na svijetu

vina-vik-cile-world-best-vineyards-2020

Izbor World’s Best Vineyards pokrenut je kao posveta najvišoj kvaliteti u modernom vinskom turizmu. Ove godine dodjela nagrada trebala je biti održana na gala svečanosti u Sonoma Countyju u Kaliforniji, ali zbog pandemije su ovogodišnji izbor objavili na internetu. 

Izbor se temelji na nominacijama Akademije glasača koju čini više od petsto vinskih stručnjaka iz cijeloga svijeta. Kako bi Akademija bila reprezentativna, podijeljena je na 18 geografskih regija koje daju po 36 glasača. Nema užeg izbora kandidata niti fiksnih kriterija. Kako je osnivač izbora Andrew Reed rekao otvarajući proglašenje na intenretu, “Iskustvo posjeta vinariji obuhvaća najrazličitije stvari: putovanje, obilazak, kušanje, ambijent, arhitekturu, vino, hranu, ljude, poglede… lista je praktički beskonačna.” 

Jednom kad se opet bude moglo putovati, Južna Amerika će moći kapitalizirati činjenicu da je i u ovogodišnjem izboru proglašena najboljom svjetskom regijom za odmor u vinogradu. Južnoameričke vinarije zauzele su najviše pozicija u prvih 20 mjesta na listi. Najljepša europska vinarija ove godine ne dolazi iz Francuske ni Italije nego iz Austrije, iz Wachaua. Najbolje plasirana francuska vinarija je Château Smith Haut Lafitte u Bordeauxu, a talijanska Antinori u Chianti Classicu u Toskani.

antinori-vinarija-g (1)
Antinori nel Chianti Classico

Španjolska vinarija Marques de Riscal čiji dizajn potpisuje legendarni arhitekt Frank Gehry, zauzela je šesto mjesto. Visoko je plasirana i novozelandska biodinamička vinarija Rippon na jezeru Wanaka, najljepša sjevernoamerička vinarija je Robert Mondavi u dolini Napa, a afrička Delaire Graff Estate iz Južnoafričke Republike. Ove je godine u izbor ušla i jedna japanska vinarija, Château Mercian Mariko otvorena u rujnu prošle godine. Libanonsku scenu predstavljaju Château Oumsiyat i Chateau Heritage, iz Indije je ušla KRSMA Estates a iz bugarske Villa Melnik.

Dok svijet polako izlazi iz lockdowna i uči se živjeti s pandemijom, potražnja za vinskim turizmom raste, zbog specifičnog sadržaja, relativne izolacije, prirode i kvalitete života koju nudi. Ovo su najljepše svjetske vinarije u izboru World’s 50 Best Vineyards 2020. 

1. Zuccardi Valle de Uco, Argentina

zuccardi

Plan o razvoju vinarije koja će utjelovljivati vrhunska vina razvijen  je u Paraje Altamira u okrugu San Carlos, 130 kilometara južno od Mendoze. Na 1100 metara nadmorske visine, Paraje Altamira okružen je vinogradima u srcu Valle de Uco doline pod Andama. Dizajn vinarije Zuccardi posveta je Andama koje definiraju lokalni terroir. Zgrada izlazi ravno iz tla i stapa se s planinama balansirajući dvije vizure bez remećenja krajolika. Arhitekti  Tom HughesFernando RaganatoEugenia Mora

2. Bodega Garzón, Urugvaj

bodega-garzon

Bodega Garzón smještena je 60 kilometara od Punte del Este, u vinogradu posvećenom ekološkom uzgoju, popularnom odredištu turista. Na 15.240 četvornih metara Bodega Garzón proizvodi 500 tisuća litara vina godišnje. U sklopu vinarije rade restoran, wine bar, lounge i klub, a njena arhitektura i dimenzije podređene su krajoliku kompleksnim, linearnim formama koje se spuštaju prema tlu na proizvodnoj površini vinarije i uzdižu preko prirodnog vidikovca u turističkom dijelu, otvarajući pogled na vinograde. Arhitekti Bórmida & Yanzón

3. Domäne Wachau, Austrija

domane-wachau

Palača s podrumom Domäne Wachau je lijepi mali barokni dvorac koji je 1719. projektirao i izgradio Jakob Prandtauer.  from 1714 to 1719. Ovaj austrijski chateau gleda niz bregovite vinograde koji su jedna od glavnih lokalnih atrakcija za planinare, bicikliste i, naravno, vonske turiste. Dvorac je sagrađen kao ljetnikovac za opata Hieronymusa Übelbachera, jednog od pionira vinarstva u Wachau.  Dvorac je danas vinska arhiva i kušaonica, prije 14 godina je potpuno obnovljen i svaki je detalj u njemu posvećen vinu. 

4. Montes, Čile

montes-cile

Vinarija otvorena 2004. izgrađena je po feng shui načelima, s elementima složenima u prirodni poredak kako bi sve energije i linije u njoj harmonično jačale kvalitete lokacije i povoljan utjecaj vinarije na okoliš i ljude. Montes proizvodi 2,3 milijuna litara vina godišnje, proizvodnja počinje na krovu jer koriste gravitaciju u vinariji. Vinarija je doslovno stopljena sa zemljom, vrhovi brežuljaka koji je okružuju dotiču joj krov. Nalazi se u dnu vinograda koji se spuštaju padinama brda na koja gleda njen vidikovac.  Arhitekti Claro Architects

5. Robert Mondavi Winery, Kalifornija

robert-mondavi

Ikonografsko mjesto doline Napa, vinarija Robert Mondavi odmah se prepoznaje po kolonijalnom stilu i rukopisu arhitekta Cliffa Maya, s golemim prilazom i zvonikom. Kad je počeo graditi vinariju, Mondavi je Mayu rekao da ne želi tvornicu vina nego zgradu sa srcem i dušom, dom s pravim karakterom i emocijama. Topli materijali i širina nisu samo znak poštovanja prema kalifornijskom pejsažu, nego i utjelovljenje gostoprimstva. Obilasci vinograda i podruma, kušanja otvorena za javnost i kulturni događaji u vinariji danas su standard, ali kad je Mondavi to radio bili su radikalne ideje.  

Pogledajte galeriju

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.