Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Rapska torta je dobila svoju poštansku marku

rapska-torta-marka-g

Hrvatska pošta objavila je da će od danas u prometu biti nova prigodna poštanska marka iz serije posvećene tradicionalnoj mediteranskoj agastronomiji. Na marki je rapska torta, rad autorice Ariane Noršić prema fotografiji Želimira Đenđinovića, Nominalna vrijednost marke je 8,60 kuna, a naklada 100.000 primjeraka. 

“Vremena se mijenjaju, a tradicija je nešto što se brižno čuva, posebno na Rabu i u priči o rapskoj torti. Rapska torta nije samo slastica od biranih otočnih namirnica – sunca, badema, mirisnih limuna i likera od višnje maraške. Ona kazuje priču o povijesti otoka i grada u kojem svaka kamena kuća pamti desetke generacija,” piše u najavi marke na stranicama Hrvatske pošte. 

Nastanak rapske torte smješta se u 12. stoljeće kada su brašno, šećer i začini na otok Rab stizali pomorskim putevima kao luksuzna roba mletačkih trgovaca. Izvornu recepturu čuvaju časne sestre samostana sv. Antuna Padovanskog i benediktinke iz samostana sv. Andrije. Časne sestre prve su, kaže priča, rapsku tortu promovirale na međunarodnoj sceni kada su je 1177. poslužile papi Aleksandru III. koji je na Rab došao blagosloviti katedralu. Inačice rapske torte, slastice od badema, s koricama limuna i naranača i likerom od maraske, pojavljuju se na više mjesta na Jadranu. Poštanske marke povećene hrvatskoj mediteranskoj gastronomskoj tradiciji, vjerojatno najvrjednijem gastronomskom naslijeđu Hrvatske, plemenit su i pametan način turističke promocije. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.